Gerrit Zalm: nieuwe topman Fortis en ABN Amro

Gerrit Zalm: nieuwe topman Fortis en ABN Amro

21-11-2008 Gerrit Zalm wordt de topman van de combinatie van Fortis Bank en ABN Amro. Dit werd vrijdag door minister van Financiën Wouter Bos bekendgemaakt.

Zalm zal op korte termijn alvast toetreden tot de Raad van Bestuur van ABN Amro als vicevoorzitter. Volgens minister van Financiën Wouter Bos is voor de functie gezocht naar een persoon van onbesproken gedrag, die bekend is met bankieren en voldoende verwantschap heeft met de politiek.

Zalm krijgt contract voor vier jaar
Gerrit Zalm begint per 1 maart 2009 bij ABN Amro-Fortis. Maar als DSB Bank eerder een opvolger voor hem vindt, is hij ook sneller beschikbaar, zei Dirk Scheringa, de eigenaar van DSB Bank. Zalm krijgt bij ABN Amro-Fortis een contract met een looptijd van vier jaar. Hij wilde niet zeggen wat hij gaat verdienen. „Uitspraken daarover laat ik liever over aan minister Wouter Bos."

Geen vertrekregeling maar langetermijn-bonus
Gerrit Zalm krijgt geen vertrekregeling maar kan wel aanspraak maken op een langetermijn-bonus als hij de nieuwe bank weet te verkopen "met winst voor de belastingbetaler".

Voormalig ING-bestuurder Hessel Lindenbergh is beoogd voorzitter van de raad van commissarissen.

Eerder werd al bekend dat het verzekeringsdeel van Fortis apart wordt verkocht, en Fortis Bank Nederland en ABN AMRO toch samen verder gaan. Volgens Wouter Bos worden de reeds geldende cao's gerespecteerd.

7.800 banen gaan verloren
Door de samensmelting gaan niet meer banen verloren dan toch al het geval zou zijn door de gedeeltelijke overname van ABN Amro door Fortis, zo benadrukte Bos. Daarbij gaat het om een banenreductie van 7.800 banen.

ABN Amro wordt leidend merk
Volgens Wouter Bos komt er 'één nieuwe sterke bank', waarin ABN Amro het leidende merk wordt. Over de benoeming van de nieuwe topmannen van de bank zei Wouter Bos: "Ik heb gezocht naar mensen die bekend zijn met het politieke en publieke debat, naar leidende figuren, die onafhankelijk zijn, een frisse wind kunnen laten waaien waar dat nodig is, en die in staat zijn verschillende culturen binnen de bank tot elkaar te brengen." 

De verzekeringstak van Fortis gaat verder onder de naam ASR Verzekeringen en wordt op termijn apart verkocht. Hetzelfde geldt voor Fortis Corporate Insurance, dat zich op zakelijke klanten richt. Bos acht het "niet nodig en niet verstandig om de banken en verzekeringsbedrijven te integreren.


Lees ook:
> Biografie Gerrit Zalm
> Biografie Wouter Bos
> Dossier ABN Amro

Meer over Gerrit Zalm

Gerrit Zalm lid board of directors Moody's

Gerrit Zalm lid board of directors Moody's

30-04-2018 Gerrit Zalm is met ingang van 24 april benoemd tot lid van de board of directors van Moody's. 

Gerrit Zalm treedt in 2017 af bij ABN Amro

Gerrit Zalm treedt in 2017 af bij ABN Amro

13-09-2016 ABN Amro heeft bekendgemaakt dat Zalm volgend jaar zal aftreden als bestuursvoorzitter van de bank.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook