Havendirecteur Hans Smits pleit voor vertrouwensherstel financiële markten

Havendirecteur Hans Smits pleit voor vertrouwensherstel financiële markten

18-08-2011 Topman Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam hield donderdagochtend, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van 2011, een vurig pleidooi voor Europese integratie, begrotingsdiscipline en vertrouwensherstel.

‘De sterke onrust op de financiële markten en de invloed op het vertrouwen van consumenten en producenten kunnen de wereldhandel en dus de overslag in de haven negatief beïnvloeden’, zo waarschuwde Hans Smits in zijn betoog.

Havenbedrijf Rotterdam
Hoewel de Rotterdamse haven nog weinig last heeft van de onzekerheid in de markt, nam de overslag in de eerste zes maanden van dit jaar toe met slechts 1 procent. Vorig jaar boekte de haven nog een stijging van 11,1 procent.

Oliehandel
De groei werd geremd door een terugloop in de oliehandel. Vooral in de Verenigde Staten en China nam de vraag naar ruwe olie af.

Angst financiele markten
Als baas van de grootste Europese haven wees Smits op de sterke afhankelijkheid van de wereldhandel. ‘Als de huidige onzekerheden niet verdwijnen, komt er een terugslag. Als eerste wordt daarvan de containeroverslag het slachtoffer’.

Hans Smits
Volgens havendirecteur Smits is er behoefte aan snellere en duidelijkere politieke besluitvorming om de negatieve sentimenten in de markt om te buigen.

CFO Paul Smits
Voorlopig kon Paul Smits (geen familie van Hans Smits), de nieuwe CFO van Havenbedrijf Rotterdam, bij zijn eerste optreden een positief beeld neerzetten.

Vooruitzicht
Havenbedrijf Rotterdam boekte in het eerste halfjaar van 2011 een winststijging van 9 procent tot 98 miljoen euro. CEO Hans Smits verwacht dat de overslag over heel 2011 een lichte groei zal laten zien.

Lees ook:
> Merel van Vroonhoven commissaris Havenbedrijf Rotterdam
> Paul Smits nieuwe CFO Havenbedrijf Rotterdam
> CV Thessa Menssen, COO Havenbedrijf Rotterdam

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook