Drie commissarissen weg bij Gasunie na fouten overname

Drie commissarissen weg bij Gasunie na fouten overname

18-12-2012 De commissarissen Hans van Luijk, Harrie Noy en Auke Lont stappen op bij Gasunie. Dit als gevolg van een vernietigend rapport over de overname van het Duitse gastransportnetwerk BEB Transport GmbH.

Verkeerde inschatting
In 2007 heeft Gasunie voor 2,2 miljard euro het Duitse gastransportnetwerk overgenomen. Uit het rapport, in opdracht van het ministerie van Financiën gemaakt door American Appraisal, blijkt dat Gasunie circa 1,5 miljard euro teveel heeft betaald. Het management en de toezichthouders worden verantwoordelijk gehouden voor deze verkeerde inschatting. Zij zijn volgens het rapport volledig afgegaan op de optimistische informatie van de verkopende partij en hebben nagelaten zelf een inschatting van de waarde te maken.

Alle betrokken bestuurders weg
Na het vertrek van de drie commissarissen die nu hun zetel ter beschikking hebben gesteld, zijn bijna alle betrokken bestuurders en toezichthouders weg. Marcel Kramer, ten tijde van de overname CEO, stapte in 2010 over naar South Stream AG. Pieter Trienekens en Eric Dam, destijds leden van de raad van bestuur, vertrokken in 2011. Henk Chin Sue verliet het bedrijf in juli 2012 wegens 'veranderingen in de bedrijfsvoering'.

Raad van Commissarissen
De vertrekkende commissarissen Hans van Luijk, Harrie Noy en Auke Lont blijven aan tot er opvolgers gevonden zijn. De drie andere commissarissen blijven zitten. Rinse de Jong is in 2012 aangesteld, Jolanda Poots-Bijl in 2011. Jean Vermeire zit sinds 2005 in de raad van commissarissen en was tevens lid van de commissie Strategische Investeringen. Hij legt nu niet zijn functie neer.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook