Super-cfo naar andere kant van de boardroom table

Super-cfo naar andere kant van de boardroom table

19-12-2018 Jack de Kreij is de snelste stijger in de Top-100 Commissarissen 2019. Hij steeg van nummer 95 naar nummer 44.

Vijftien jaar lang zwarte cijfers, een spectaculaire omzetgroei en een verzesvoudigde beurswaarde: bij zijn afscheid van tankopslagbedrijf Vopak kon Jack de Kreij als cfo een mooi rapport laten zien. Die resultaten bereikte hij natuurlijk niet in zijn eentje, maar De Kreij was wel een vaste waarde onder drie verschillende ceo’s.

Toenmalig topman Carel van den Driest haalde hem in 2003 naar Vopak, toen de fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed nog jong was. Op papier was het één bedrijf, in de praktijk bleken de verschillende bloedgroepen lastig samen te voegen. Van den Driest achtte De Kreij de juiste man om het bedrijf samen ‘rust en richting’ te brengen, nadat deze als adviseur succesvol de afsplitsing van bedrijfsonderdeel Univar had begeleid. De Kreij (1959) was destijds 43 en al 17 jaar werkzaam bij PwC (en voorganger Coopers & Lybrand).
Daarvoor werkte hij zes jaar bij het ministerie van Financiën als registeraccountant, een opleiding die hij postdoc volgde na zijn heao. 

Bij Vopak vulde De Kreij zijn rol als cfo breed in. Hij was allereerst bestuurder: ondernemend en volledig betrokken bij de strategie, waaraan hij met zijn achtergrond in fusies en overnames en financiering een belangrijke bijdrage kon leveren. Maar ook met een open oog voor risico en rendement om tegenwicht te bieden aan al te drieste groeiplannen. Toen in 2011 niet hij, maar de 12 jaar jongere Eelco Hoekstra ceo werd, bleef De Kreij gewoon aan. De hoogste positie was nooit zijn doel geweest, zei hij.
Begin 2018 besloot hij wel terug te treden. In het magazine Executive Finance zei hij daarover: ‘Ik loop tegen de 60. Ik moet dus gaan nadenken: hoe gaat die periode tussen mijn 60e en 70e er uitzien? Ik heb nog de energie, de inspiratie. Ik zou best kunnen doorgaan, maar dat vind ik niet goed voor mijzelf en het bedrijf.’
De Kreij wilde niet ergens anders cfo worden, maar meer tijd voor familie, investeringskansen en zijn toezichtportefeuille. Hij wás al commissaris bij TomTom en Corbion, dit voorjaar volgde een commissariaat bij Boskalis. Nu kan hij ook zijn ooit behaalde golfvaardigheidsbewijs afstoffen.

> Bekijk ook de Top-100 Commissarissen 2019

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook