Topman Jan Hommen: 'uitdagend jaar voor ING'

13-05-2009

Topman Jan Hommen: 'uitdagend jaar voor ING'

In het eerste kwartaal heeft ING een flink hoger verlies geboekt dan de verwachtingen. Het nettoverlies voor de bankverzekeraar kwam uit op 793 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op een verlies van 451 miljoen euro.

Prioriteit van ING
In een toelichting over het eerste kwartaal zei topman Jan Hommen dat deze periode "erg moeilijk" was voor ING. De crisis is van de financiële markten overgegaan naar de echte economie. De prioriteit van ING is nu "kosten en risico reduceren om weer aan te sterken", aldus Hommen.

Staatssteun
Over heel 2008 leed ING een verlies van 729 miljoen euro, wat minder is dan het verlies over de afgelopen drie maanden. In het eerste kwartaal van 2008 boekte de bankverzekeraar nog een winst van 1,5 miljard euro. Waarna het bergafwaarts ging en ING zelfs steun moest vragen bij de Nederlandse staat.

Verwachting Hommen
Voor de rest van het jaar verwacht Jan Hommen ook geen goede cijfers. Het hele jaar zal voor ING erg moeilijk blijven. "Dit jaar blijft uitdagend door de volatiele markten en de onzekere economische omstandigheden."

Banenverlies
In januari kondigde ING aan 7.000 banen te gaan schrappen. Eind maart had de verzekeraar al 5.000 arbeidsplaatsen gerealiseerd. Ook bij de overige kostenbesparingen voor dit jaar ligt ING op schema.

Meer over Jan Hommen

Jan Hommen chairman BlackRock Nederland

Jan Hommen chairman BlackRock Nederland

Jan Hommen wordt 'chairman' van BlackRock Nederland. Hij zal in deze functie voornamelijk een adviserende rol innemen, waarbij hij BlackRock Amsterdam bijstaat in het contact met klanten en toezichthouders.

Jan Hommen president-commissaris bij VolkerWessels

Jan Hommen president-commissaris bij VolkerWessels

VolkerWessels benoemt Jan Hommen tot president-commissaris. Hij neemt de functie van Henry Holterman over, die actief blijft binnen de raad als vicevoorzitter.  

Interview met Jan Hommen

Dick Boer en Jan Hommen in gesprek over samenwerking

Dick Boer en Jan Hommen in gesprek over samenwerking

Al een paar keer waren fusiegesprekken tussen Ahold en Delhaize afgeketst. Afgelopen zomer geschiedde het dan toch: de twee retailreuzen fuseerden. Ceo Dick Boer en toenmalig rvc-voorzitter Jan Hommen blikken terug.
 

De toegevoegde waarde van de commissaris

De toegevoegde waarde van de commissaris

Een goede commissaris laat de raad van bestuur excelleren. Maar welke eigenschappen maken het verschil? In zijn speech tijdens het Management Scope Top-100 Commissarissen-diner deelde Jan Hommen zijn visie op het commissariaat.

ING topman Jan Hommen: Commissaris in moeilijke tijden

ING topman Jan Hommen: Commissaris in moeilijke tijden

Het oplossen van de problemen waar een bedrijf voor staat, is voor supercommissaris Jan Hommen een persoonlijke uitdaging. Hij gaat niet snel aan de kant: "Ze zullen mij van tijd tot tijd best een vervelende vent vinden. Dat hoort erbij. Dat is onderdeel van het vak."

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook