Hessels: Neelie Kroes droeg bij aan val Fortis

18-11-2011

Hessels: Neelie Kroes droeg bij aan val Fortis

Neelie Kroes heeft in haar rol als eurocommissaris voor Mededinging bijgedragen aan het faillissement van Fortis in 2008.

Dat zei Jan Michiel Hessels, oud-vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis, vrijdagmiddag tegen de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel.

Verkoop HBU
De eis die Neelie Kroes stelde aan ABN Amro, om zijn Nederlandse dochter HBU te verkopen, heeft bijgedragen aan de val van Fortis, zo meent Hessels.

Jan Michiel Hessels
Volgens Jan Michiel Hessels sloeg de gedwongen verkoop van HBU een gat in de solvabiliteit. Deutsche Bank, de enige potentiële koper, bood zo’n lage prijs, dat Fortis er per saldo meer dan een miljard euro op moest toeleggen.

Fortis
De Europese mededingingsautoriteiten eiste de verkoop van HBU, omdat Fortis na de overname van ABN Amro anders te machtig zou worden op de Nederlandse markt.

Volgens Jan Michiel Hessels had Fortis liever eigen bankfilialen in Nederland verkocht dan HBU. Maar Kroes “gaf geen millimeter toe”, aldus Hessels.

Lees ook:
> CV Jan Michiel Hessels
> CV Neelie Kroes
> Neelie Kroes geeft een dag uitstel voor verkoop HBU

Meer over Jan Michiel Hessels

Heineken commissaris Jan Michiel Hessel treedt af

Heineken commissaris Jan Michiel Hessel treedt af

Heineken commissaris Jan Michiel Hessel zal zijn functie per 19 april 2012 neerleggen om plaats te maken voor Hans Wijers.

Jan Michiel Hessels nieuwe president commissaris Boskalis

Jan Michiel Hessels nieuwe president commissaris Boskalis

Jan Michiel Hessels, voormalig topman van Vendex KBB, is gekozen tot nieuwe president-commissaris van Boskalis. Dat meldt de baggeraar woensdag na de BAVA van 17 augustus 2011.

Interview met Jan Michiel Hessels

Peter Berdowski en Jan-Michiel Hessels in gesprek over samenwerking

Peter Berdowski en Jan-Michiel Hessels in gesprek over samenwerking

Hoe zit het met de relatie en chemie tussen de ceo en de president-commissaris? Peter Berdowski en Jan-Michiel Hessels van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vertellen.
 

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook