John Fentener van Vlissingen

Commissaris (voorzitter) bij BCD Holdings

John Fentener van Vlissingen

Persoonlijk

Naam: John Fentener van Vlissingen

Geboortejaar: 1939

Nationaliteit: Nederlandse

Huidige functies John Fentener van Vlissingen

- heden Commissaris (voorzitter), BCD Holdings
- heden Commissaris (vice-voorzitter), SHV Holdings
1975 - heden Oprichter, BCD Holdings
- heden Commissaris (voorzitter), WorldTravel Partners
2005 - heden Commissaris, Royal Delft

Loopbaan John Fentener van Vlissingen

2005 - 2011 Commissaris (voorzitter), SHV Holdings
1997 - Commissaris (voorzitter), BCD Holdings
1997 - Voorzitter Raad van Bestuur, WorldTravel Partners
1975 - Oprichter en eigenaar, SHV Holding
1970 - 2005 Commissaris, SHV Holdings
1995 - 1997 Commissaris, KNP-BT N.V.
1995 - Investeerder, Greenfield Capital Partners
1995 - Investeerder, Leemhuis & Van Loon
1992 - 1995 Commissaris, Noro Nederland
1989 - 1990 Commissaris (voorzitter), Chamotte Unie
1975 - 1991 Oprichter en president-directeur , The Noro Group of Companies

Overige vermeldingen


John Arthur Fentener van Vlissingen is de zoon van Jan Fentener van Vlissingen, de topondernemer die in 1954 SHV Holdings overnam van de familie Van Beuningen.

Hoewel John al vroeg toetrad als commissaris van het familiebedrijf SHV, startte hij als enige van de familie een carrière buiten het concern. Hij begon zijn loopbaan bij bank Pierson Heldring & Pierson.

In 1975 richtte hij BCD Holdings op, dat onder meer bestaat uit BCD Travel, een van de grootste zakenreisbureaus ter wereld.

Vooral nadat John in 1991 was opgestapt als directeur van Noro, een fonds dat met name investeerde in Amerikaans vastgoed, stortte hij zich volledig op BCD.

John bouwde BCD Holdings uit tot reisbureau dat inmiddels actief in 96 landen en een jaarlijkse omzet boekt van circa 10 miljard euro.

Voor het geld hoefde John Fentener van Vlissingen niet te werken. Overgrootvader van John was Frederik Hendrik (Frits). Hij was eigenaar van de zes kolenbedrijven die in 1896 fuseerden tot de Steenkolen Handels Vereniging (SHV), hetgeen de ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen zo vermogend heeft gemaakt.

SHV Holdings is een conglomeraat van bedrijven waarin de familie Fentener van Vlissingen de activiteiten op het terrein van transport, energie, dienstverlening en financiering heeft ondergebracht.

Na het overlijden van broers Frits en Paul is John Fentener van Vlissingen samen met zijn nicht Annemiek Fentener van Vlissingen (voorzitter RvC) de belangrijkste vertegenwoordiger van de familie bij SHV. Sinds 2005 is hij vice-voorzitter.

Trivia


John Fentener van Vlissingen is getrouwd met Marine Comtesse de Pourtalés. Samen hebben ze drie kinderen en negen kleinkinderen.

In 2008 richtte John Fentener van Vlissingen samen met zijn vrouw de ‘John and Marine Van Vlissingen Foundation’ op. Deze stichting onderschrijft de noodzaak van lokale betrokkenheid van ondernemingen en steunt internationaal meer dan 20 projecten specifiek voor kinderen en jongeren.

John werd door Business Travel News in 2006 opgenomen in de top-25 meest invloedrijke topman in de reisindustrie wereldwijd. Ook staat hij op nummer 5 van de Quote 500 van rijkste Nederlanders.

Op zijn zestiende werd John door zijn vader naar een kostschool in Engeland gestuurd.

Fentener van Vlissingen is een gepassioneerd verzamelaar van kunst.