Karel Vuursteen over toen en nu

Karel Vuursteen over toen en nu

19-10-2007 Toen: CEO HeinekenNu (onder meer): commissaris Akzo Nobel en ING "Als commissarissen zich beperken tot ‘oeioei' roepen langs de zijlijn, dan heb je er niet veel aan. Ik denk dat ze een wezenlijke bijdrage kunnen leveren. Ik heb zelf een paar commissariaten en daar probeer ik me ook actief op te stellen." (Management Scope, oktober 2001)

Door de code-Tabaksblat is de relatie tussen de raad van bestuur (RvB) en de raad van commissarissen (RvC) veranderd. Heeft de regelgeving de relatie tussen bestuur en commissarissen verbeterd of juist niet?
"1. Ja, de relatie tussen raad van bestuur en raad van commissarissen is verbeterd. Door Tabaksblat is de rol van de RvC dichter bij die van de RvB gekomen en minder vrijblijvend. Daardoor is de betrokken heid van de RvC met de onderneming veel groter geworden.
2. De voorzichtigheid van het bestuur is groter geworden en vergt daardoor veel afstemmingen en commitment van de RvC.
3. De rol van de aandeelhouder vind ik wel wat doorgeschoten ten nadele van de zelfstandigheid van het bestuur. De ontwikkeling en uitvoering van de strategie vind ik de verantwoordelijkheid van het bestuur en niet van degenen die op het moment (toevallig of niet) aandeelhouder zijn."

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook