Rel om superbonus Marc Bolland

Rel om superbonus Marc Bolland

02-02-2010 De bonus van Marc Bolland heeft in Engeland voor veel ophef gezorgd. De toekomstig CEO van Marks & Spencer kan in zijn eerste jaar een superbonus verdienen van 15 miljoen pond.

Marks & Spencer is één van de grootste supermarktketens in Engeland. Maar het gaat slecht met de keten, vorig jaar daalde de winst met 40 procent. Marc Bolland werd aangezocht als nieuwe CEO vanwege zijn prestaties bij supermarktketen Morrisons. De Nederlander wist veel succes te behalen bij Morrisons en moet vanaf april dezelfde resultaten bereiken als bestuursvoorzitter van Marks&Spencer.

Overstap van Morrisons
Een gedeelte van de bonus is te rechtvaardigen. Marc Bolland loop verschillende bonussen mis bij zijn oude werkgever als gevolg van de overstap. Ter compensatie betaalt Marks & Spencer hem 7,5 miljoen pond. Voor de rest krijgt de voormalig Heineken-bestuurder een basis-salaris van 950-000 pond en een 'standaard-bonus' van 2,5 miljoen pond.

Golden Hello
Het laatste gedeelte van de bonus van Marc Bolland bestaat echter uit een zogenaamde 'golden hello' bonus. Het geeft de Marks & Spencer-CEO het recht op een aandelenpakket met een waarde van 4 miljoen pond, als hij in zijn eerste jaar al bepaalde ambitieuze targets haalt.

Geen bonus voor personeel
De superbonus van Marc Bolland is een extra bittere pil voor het personeel van de grootgrutter. Door de winstdaling met 40 procent werd afgelopen jaar besloten om de werknemers geen bonus te geven. Het laatste lijkt echter nog niet gezegd in de kwestie. Eerder namen aandeelhouders van Marks & Spencer maatregelen tegen bonussen aan de top van het bedrijf. 

Lees ook:
> Biografie Marc Bolland
> Marc Bolland wordt CEO Marks & Spencer
> Volg je instinct en je kunt de top halen

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook