Michael Enthoven wordt bestuurder Fortis/ABN Amro

Michael Enthoven wordt bestuurder Fortis/ABN Amro

15-10-2008 Michael Enthoven wordt door de staat naar voren geschoven als een van de bestuurders van de onlangs aangekochte Nederlandse activiteiten van Fortis en ABN Amro. Wouter Bos meldde dat dinsdag in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Michael Enthoven was tot begin dit jaar topman van de Nederlandse zakenbank NIBC. Hij stapte op nadat een overname door de IJslandse Kaupthing Bank niet was doorgegaan. Enthoven, van oudsher jurist, ging vervolgens aan de slag als officier van justitie.

Bonussenbeleid
Volgens Bos gaat Enthoven op zijn huidige salarisniveau aan de slag en ziet hij af van bonussen. Bos vindt dat als de staat eigenaar is van een bank, deze dan niet door kan gaan met het bonussenbeleid.
Het kabinet besloot twee weken geleden het Nederlandse deel van Fortis en ABN Amro volledig in handen te nemen. Het kondigde toen al aan te willen meepraten over onder meer het beloningsbeleid binnen de onderneming.

Wouter Bos verwacht dat in korte tijd nog acht tot tien andere mensen benoemd kunnen worden in de raad van bestuur en de raad van commissarissen.

Merk Fortis verdwijnt in Nederland
De naam Fortis zal in de toekomst in Nederland verdwijnen. Dat heeft Jan van Rutte, de bestuursvoorzitter van Fortis Nederland, dinsdag gezegd op BNR Nieuwsradio.
 
"We zullen de naam Fortis moeten loslaten," zei Van Rutte. Hij merkte op dat de naam Fortis een negatieve bijklank heeft gekregen door de crisis bij de bankverzekeraar. "Dat heeft zijn weerslag op Fortisbank Nederland." 

Integratie met ABN Amro
Wat de nieuwe naam wordt waaronder Fortis verder zal gaan, hangt volgens Van Rutte af van de integratie met ABN Amro. "Gaat de integratie door, dan ga je naar de namen kijken die beschikbaar zijn of een nieuwe naam. Gaat de integratie niet door, dan zul je een heel andere naam moeten kiezen."

Shirtsponsoring Feyenoord op losse schroeven
Wat er met de sponsorcontracten van Fortis gaat gebeuren als de naam verdwijnt zal nog moeten worden bekeken. De bank is onder meer shirtsponsor van voetbalclub Feyenoord. "We zijn aan het kijken naar onze sponsorcontracten. Daar waar Fortis op shirts of gebouwen staat zullen we iets moeten doen."

Lees ook:
> NIBC toch verkocht aan Europese Kaupthing Bank
> Fortis heeft een Feyenoord-probleem
> Biografie Michael Enthoven
> Spaargeld stroomt weg bij Fortis

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook