Amsterdams gerechtshof: Hoofdrol Michiel Meurs Aholdfraude

Amsterdams gerechtshof: Hoofdrol Michiel Meurs Aholdfraude

29-01-2009 Volgens het gerechtshof in Amsterdam speelde Michiel Meurs als CFO de grootste rol in het Ahold-schandaal. Meurs heeft volgens het hof misleidende documenten opgesteld, die Ahold veel groter deden doen lijken dan het was. Hij heeft deze documenten achtergehouden voor accountant Deloitte.

Hiervoor heeft het Amsterdamse gerechtshof in hoger beroep Michiel Meurs veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Hij moet ook een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Tevens heeft hij een boete opgelegd gekregen van 100.000 euro.

Cees van der Hoeven, voormalig topman van Ahold, werd veroordeeld tot een boete van 30.000 euro. Jan Andreae, voormalig lid van de raad van bestuur van Ahold, kreeg een boete van 50.000 euro opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Voor voormalig Ahold-commissaris Roland Fahlin was er, net als in 2006, vrijgespraak.

Noodkrediet
In februari 2003 bracht Ahold malversaties in de boekhouding naar buiten, die tot een ineenstorting van de beurskoers van het concern leidden. Van der Hoeven en Meurs stapten toen onmiddellijk op. Ahold moest uiteindelijk met een noodkrediet op de been worden gehouden.

Het Openbaar Ministerie verdacht Van der Hoeven, Meurs, Andreae en Fahlin onder meer van het valselijk opstellen van jaarrekeningen, het oplichten van de accountant en publieksmisleiding. Het openbaar ministerie had onvoorwaardelijke celstraffen geëist.

Schikking
In oktober 2007 trof Ahold een schikking met Cees van der Hoeven en Michiel Meurs. Van der Hoeven deed afstand van alle vorderingen die hij tegen zijn vroegere werkgever had ingediend en betaalde Ahold 5 miljoen euro.

Meurs betaalde Ahold 600.000 euro en deed eveneens afstand van zijn vorderingen op zijn voormalige werkgever, waarbij het ging om een bedrag van meer dan 2 miljoen euro. De schikking met Van der Hoeven en Meurs waren tot stand gekomen zonder erkenning van aansprakelijkheid door beide ex-bestuurders.

Lees ook:
> Biografie Michiel Meurs
> Dossier Ahold
> Michiel Meurs en Herjan Coelingh Bennink over: van wetenschap naar commercie
> 'Deloitte hield geen informatie achter in Ahold-zaak'
> Hoger beroep Aholdfraude begint met getuigenverhoor
> Michiel Meurs CFO bij nieuw farmabedrijf

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook