Kroes: Banken met staatssteun meer tijd voor hervorming

Kroes: Banken met staatssteun meer tijd voor hervorming

19-06-2009 Banken met staatssteun krijgen meer tijd om de boel op orde te krijgen. Eurocommissaris Neelie Kroes sprak eerder over een termijn voor hervorming van twee à drie jaar. Die termijn wordt nu uitgerekt naar vijf jaar, meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op haar website.

Ruggespraak
Deze aanpassing staat in een ontwerp-document over regels voor banken. Dit document stuurde Neelie Kroes naar de EU-lidstaten voor ruggespraak. Naast de versoepeling bevat het document ook aanscherpingen. De Europese Commissie komt medio juli met een definitief besluit over het stuk. De nieuwe regels gelden ook voor banken die volledig in handen van de Staat zijn zoals Fortis en ABN Amro.

Negatieve marktbeïnvloeding
Door middel van de nieuwe termijn wil de Europese Commissie voorkomen dat banken activa en onderdelen tegen bodemprijzen moeten verkopen. Wanneer dit zou gebeuren zouden deze activiteiten de marktomstandigheden negatief beïnvloeden.

Herstructureringsplan
Naast de veranderingen die Kroes in het document heeft opgesteld, eist ze dat banken met Staatssteun voor de herstructurering een stresstest ondergaan. In het herstructureringsplan moet de Bank naast de informatie over coporate governance, risicomanagement en activa buiten de balans, aangeven hoe ze omgaat met het belongingsbeleid. Hiermee wil Kroes duidelijk krijgen of dit beleid wel past in de plannen voor het herstel, of dat de bank juist kortetermijnrisico's riskeert.

Corrigeren coulance
In eerdere besluiten stelde Kroes zich streng op. Nu lijkt de eurocommissaris eerdere coulance van haar kant te willen corrigeren. Bijvoorbeeld, een bank die in de reddingsfase een relatief lage vergoeding heeft betaald voor nieuw kapitaal van de Staat, moet later weer meer gaan betalen. Dit om de verstoring van eerlijke concurrentie weg te nemen.

Lees ook:
> Biografie Neelie Kroes
> Kroes wil gedetailleerde informatie over Fortis van Belgische regering
> Goedkeuring Brussel garantiefonds Nederlandse banken
> Kroes keurt reddingsplan Duitse overheid goed
> Kroes: boetes voor Dole en Weichert
> Kroes beboet oliebedrijven voor 676 miljoen euro

Interview met Neelie Kroes

Neelie Kroes: 'Met <i>diversity of thought</i> is een quotum niet nodig'

Neelie Kroes: 'Met diversity of thought is een quotum niet nodig'

30-09-2020 Het ingroeiquotum van tenminste 33 procent vrouwen in raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is nodig om de topvrouwentrein in beweging te zetten, maar eigenlijk gelooft oud- VVD-minister en voormalig eurocommissaris Neelie Kroes meer in diversity of thought. Hoe graag ziet Kroes, grande dame van het Nederlandse private én publieke bestuur, na de verkiezingen een seksegenoot als premier? ‘Een vrouw als minister-president zou een geweldig rolmodel zijn, maar als ik Mark ervoor moet inleveren, nee…’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook