Geen derde termijn voor DNB-president Wellink

Geen derde termijn voor DNB-president Wellink

17-08-2010 President van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink zal volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet terugkeren na afloop van zijn tweede termijn.

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde maandag aan de termijn voor een DNB-president te beperken tot veertien jaar, oftwel twee termijnen van zeven jaar.

Wetswijziging De Jager
De nieuwe wetswijziging van De Jager lijkt een elegante oplossing om de zittingsduur van Nout Wellink, die nu veertien jaar president is van De Nederlandsche Bank, in 2011 niet te verlengen. De maatregel zal eveneens gaan gelden voor overige directieleden van DNB. Daarmee wil De Jager dat er steeds een ‘betekenisvolle herbeoordeling' plaatsvindt.

Kritiek op Wellink
Nout Wellink lag het afgelopen jaar zwaar onder vuur. Het lot van de toezichthouder hing aan een zijden draadje na het rapport van commissie-Scheltema, die concludeerde dat DNB in 2005 ten onrechte een bankvergunning had verleend aan de inmiddels failliete DSB-bank van Scheringa.

Cultuuromslag DNB
Niet alleen de rol die DNB heeft gespeeld bij de ondergang van DSB, maar ook het optreden van de bank bij het omvallen van de IJslandse internetbank Icesave werd in Den Haag gehekeld. De Jager eiste van Wellink een plan om een cultuuromslag te krijgen binnen DNB en om onafhankelijkheid te garanderen.

Plan van De Jager
Hoewel het plan van Nout Wellink nu bij de Tweede Kamer ligt, zijn politici alsnog overwegend positief over het voorstel van minister De Jager. ‘Het automatisch levenslang in een functie benoemd worden, is niet meer van deze tijd', aldus Elly Blanksma van het CDA.. Daarmee lijkt het aftreden van Wellink als president van DNB volgend jaar bekrachtigd.

Lees ook:

> Biografie Nout Wellink
> Biografie Dirk Scheringa
> Wellink: banken geleidelijk gezonder
> Nout Wellink tegen btw-verhoging
> Commissie-Scheltema: DNB gaf DSB te gemakkelijk bankvergunning
> Klaas Knot
> Bestuur DNB

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook