Bakker: werkzekerheid voor iedereen

Bakker: werkzekerheid voor iedereen

16-06-2008 Bedrijven moeten personeel dat ze kwijt willen een half jaar doorbetalen en helpen zoeken naar een andere baan. Werknemers krijgen een eigen 'werkbudget' om scholing en bijvoorbeeld zorgverlof te financieren of periodes van werkloosheid te overbruggen.

De commissie-Bakker, die het kabinet moet adviseren over het aan de slag helpen van honderdduizenden mensen extra, stelt dat voor in haar maandag gepresenteerde rapport. De kern van haar aanbevelingen lekte al uit.

De commissie legt in haar rapport de nadruk op het voorkomen van werkloosheid en het bieden van werkzekerheid voor iedereen. Ze denkt dat bedrijven beter hun best doen overtollig personeel elders aan een baan te helpen als ze daar financieel belang bij hebben. Aan het werkbudget dat de commissie wil invoeren moeten werkgevers, werknemers en overheid meebetalen.

Een ontslagen werknemer krijgt na het halfjaar loondoorbetaling nog zes maanden een uitkering die door zijn bedrijfstak wordt betaald. Daarna ontvangt hij voor een nader te bepalen periode een uitkering via de gemeente, die op termijn overgaat in bijstand. De huidige WW verdwijnt hierdoor. Eerder werd al bekend dat er plannen zijn om de huidige AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

Lees hier meer over Peter Bakker

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook