Peter Kok: ‘Het begrip loyaliteit heeft bij Delta Lloyd echt inhoud'

Peter Kok: ‘Het begrip loyaliteit heeft bij Delta Lloyd echt inhoud'

26-07-2010 Delta Lloyd heeft in tegenstelling tot andere Nederlandse verzekeraars geen staatssteun nodig gehad vanwege de financiële crisis. Peter Kok, voormalig CFO van Delta Lloyd, verklaart vandaag in het Financieele Dagblad in het hoe dat komt.

Zoals vele andere Nederlandse verzekeringsmaatschappijen werd Delta Lloyd in 2008 zwaar getroffen door de economische malaise. In dat jaar leed het concern een nettoverlies van 153 miljoen euro. Desondanks was de verzekeraar in staat om vorig jaar naar de beurs te gaan.

Sterke vermogenspositie Delta Lloyd
Peter Kok legt uit waarom de verzekeraar geen aanspraak hoefde te doen op de staatskas; 'Delta Lloyd had voor het uitbarsten van de crisis een sterke vermogenspositie. Ons risico management was opgetuigd toen de problemen begonnen. Combineer dit met onze no-nonsensecultuur en je hebt het antwoord.'

Degelijke besluiten
‘In het crisisjaar van 2008 had Delta Lloyd een hoge solvabiliteitsgraad van 294 procent', vertelt Peter Kok. Daarnaast had het bedrijf voor de ineenstorting van de markt zijn aandelenportefeuille beschermd met een ‘schil van putopties' en het risico op een lage rente afgedekt met derivaten.

Echt geld
Naast deze maatregelingen voert Delta Lloyd ook nauwelijks zogeheten ‘defered acquisition costs op', zegt Peter Kok. Veel Nederlandse verzekeringsmaatschappijen geven betaalde provisies aan tussenpersonen op als bezit, terwijl de inkomsten uit producten nog moeten worden ontvangen. ‘Ons eigen vermogen is voor 90 procent tangible equity, dus echt geld, aldus Kok.

Stabiliteit binnen Delta Lloyd
Peter Kok duid aan dat het succesvolle risicobeheer bij Delta Lloyd met name te danken is aan ‘collegialiteit en de no-nonsensecultuur' van het bedrijf. Ook speelt de grote continuïteit in het bestuur een rol. ‘Voorzitter Niek Hoek werkt er sinds 1997, Paul Medendrop kwam in 2003, en bestuurder Henk Raué werkt al 30 jaar bij Delta Lloyd. Mijn opvolger Emiel Roozen komt van binnenuit, er is dus stabiliteit', stelt Kok.

Peter Kok
In mei van dit jaar vetrok Peter Kok als CFO bij Delta Lloyd. Hartritmestoornissen waren de grote boosdoener. Voordat hij financieel directeur werd bij Delta Lloyd was Kok 12 jaar in dienst bij het Shell Pensioenfonds. Eerder dit jaar ontving hij een life Achievement Award voor zijn werk tijdens de jaarlijkse CFO Day.

Lees ook:
> Biografie Peter Kok, oud-CFO Delta Lloyd
> Biografie Emiel Roozen, CFO Delta Lloyd
> Emiel Roozen wordt nieuwe CFO Delta Lloyd
> Delta Lloyd lijdt tweede jaar op rij verlies
> Niek Hoek: ‘Alles zakte tegelijk'


Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook