Peter Voser: geen discussie over splitsing bij Shell

29-07-2011

Peter Voser: geen discussie over splitsing bij Shell

Shell topman Peter Voser ziet niets in een scenario waarin Shell net als rivaal BP wordt opgesplitst in twee aparte delen, namelijk Productie en Retail.

Dat heeft Shell CEO Voser donderdag 28 juli gezegd in een toelichting bij de halfjaarcijfers, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Opsplitsen olieconcerns
Het opsplitsen van grote oliebedrijven, in een deel exploratie & productie en een deel raffinage & verkoop van benzine en chemicaliën, is momenteel actueel in de oliesector.

BP
BP-topman Bob Dudley staat niet afwijzend tegenover een opsplitsscenario, zo meldde hij deze week. 'BP is een heel ander bedrijf dan ConocoPhillips, maar we zullen blijven kijken naar de manier waarop we de waarde van ons bedrijf voor onze stakeholders kunnen maximaliseren’.

Conocophilips
Dudley doelde op de plannen van Conocophilips - de nummer drie onder de Amerikaanse olieconcerns - om de raffinageactiviteiten te scheiden van de exploratietak. Dit werd medio juli bekend na de presentatie van tegenvallende winstcijfers door o.a. een lagere productie.

Peter Voser, Shell
Shell CEO Peter Voser liet gister duidelijk weten dat hij de combinatie van productie en retail juist beschouwt als een essentieel onderdeel van de strategie.

Geïntegreerde waardeketen
'Er is geen discussie over een splitsing, Shell wil in alle segmenten en in de hele keten actief blijven. Partijen in het Midden-Oosten en in China vinden ons juist een interessante partner, omdat Shell gebruik maakt van een geïntegreerde waardeketen.'

Als het aan de Zwitser Peter Voser ligt gaat Shell dus gewoon als een geïntegreerd bedrijf door.

Lees ook:
> CV Peter Voser
> Shell CEO Peter Voser vindt olie te duur
> Fors hogere winst Shell
> Interview met Dick Benschop, Hoofd Strategie Shell
> Dick Benschop volgt Peter de Wit op bij Shell

Meer over Peter Voser

Shell-CEO Peter Voser in eerste helft 2014 met pensioen

Shell-CEO Peter Voser in eerste helft 2014 met pensioen

Op 2 mei 2013 kondigde Shell-CEO Peter Voser aan in de eerste helft van 2014 met pensioen te zullen gaan.

Peter Voser, Shell CEO: we helpen de Japanse overheid waar mogelijk

Peter Voser, Shell CEO: we helpen de Japanse overheid waar mogelijk

Shell is bezig om zoveel mogelijk vloeibaar gas (Ing) te transporteren naar Japan om het dreigende energietekort na de tsunami op te vangen. 'We helpen de Japanse overheid waar mogelijk', aldus Peter Voser, CEO van Shell gisteren tijdens een strategiebijeenkomst.

Interview met Peter Voser

Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk

Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk

Is er sprake van een energieprobleem? Om energievoorziening nu en in de toekomst veilig te stellen, moeten we de komende jaren meer fossiele brandstoffen produceren en tegelijkertijd werken aan alternatieve energievormen. De vraag is hoe de wereld het energieprobleem te lijf gaat: ieder voor zich of internationaal samenwerken aan duurzame oplossingen voor de toekomst?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook