Corus dreigt met vertrek uit EU door CO2-afspraken

Corus dreigt met vertrek uit EU door CO2-afspraken

15-12-2008 Corus vertrekt uit Europa als de Europese Unie de nieuwe afspraken over de uitstoot van CO2 niet herziet. Topman Philippe Varin van de de Brits-Nederlandse staalfabrikant dreigde zondag in de Britse krant The Independent met vertrek naar China. Corus is een dochter van het Indiase Tata Steel, onderdeel van de Tata groep van Ratan Tata.

Zaterdag werden onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen het eens over een pakket maatregelen dat moet leiden tot 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020. Auto's en industrie mogen minder broeikasgas uitstoten.

De Britse krant The Independent interviewde bestuursvoorzitter Philippe Varin, die met vertrek naar China zou hebben gedreigd.

Ongunstige concurrentiepositie
"Als we gedwongen worden om CO2-emissierechten te moeten kopen zonder een systeem om ons productieproces te verbeteren, dan zullen we geen staal meer produceren in Europa", zei Varin in de Britse krant. "Het is voor ons niet mogelijk dit te betalen en dan ook nog eens de boetes voor het teveel aan uitstoot te bekostigen. Dit zou al onze winst ongedaan maken en ons in een ongunstige concurrentiepositie plaatsen ten opzichte van landen die zich niet aan deze regels hoeven te houden", aldus Varin.

Volgens Varin is de beste manier om de uitstoot van CO2 in de staalindustrie te verminderen het ontwikkelen van nieuwe technologie. 'Nu zullen producenten verhuizen naar andere landen. Dat zal niet alleen de Europese industrie om zeep helpen, maar ook de CO2-uitstoot verdubbelen.'

Lees ook:
> Corus vraagt werktijdverkorting aan voor 4.600 medewerkers
> Corus schroeft productie met 20% terug
> Is Corus nog te redden?
> Biografie Philippe Varin, CEO Corus
> Hoezo duurzaam?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook