Avantium wil naar de beurs

Avantium wil naar de beurs

22-10-2007 Het biochemiebedrijf Avantium is van plan voor het einde van dit jaar naar de Amsterdamse beurs te gaan. Dit maakte het concern, tot 2000 een onderdeel van olieconcern Shell, maandag 22 oktober bekend.

Door middel van een beursgang wil het bedrijf nieuw kapitaal aantrekken om de ontwikkelingsprogramma's te versnellen. Het bedrijf gaat hiervoor nieuwe aandelen uitgeven.
'De beursgang zal niet alleen bijdragen aan de realisatie van onze groeistrategie, maar ook aan het versterken van onze positie als innovatieve onderneming met een focus op het ontwikkelen van milieuvriendelijke technologie', aldus bestuursvoorzitter Tom van Aken op 22 oktober.

In juni van dit jaar zei hij in een interview met Management Scope: "Een beursgang is een van de opties. Zeker omdat we met het oog op de toekomst ook onze eigen ontwikkelingsprogramma's zijn begonnen. Daar hebben we geld voor nodig. Er zijn verschillende manieren om dat te financieren. Dat kan via een beursgang, maar we hebben ook een uitstekende aandeelhoudersbasis."

Waarom wordt Avantium niet overgenomen door een van de grote concerns?
"Dan is een hoop van de echte toegevoegde waarde direct weg. Als je Avantium onderdeel maakt van Shell of Pfizer dan ben je dat hele snelle meteen weer kwijt. Kijk, als we op een gegeven moment echt iets hebben uitgevonden, een patent hebben op een katalysator of een farmaceutisch product, dan denk ik dat ze die specifieke uitvinding van ons willen kopen. Dat doen ze eerder dan de hele organisatie overnemen."

Meer uit het interview dat Management Scope in juni 2007 had met Tom van Aken, CEO Avantium kunt u hier lezen.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook