Victor Muller sleept 150mln binnen voor Saab

Datum: 04-05-2011

Victor Muller sleept 150mln binnen voor Saab

Spyker-CEO Victor Muller heeft een belang van 29,9 procent in Saab verkocht aan zijn nieuwe Chinese partner Hawtai Motor Group. Dinsdag 3 mei 2011 werd de overeenkomst getekend.

In ruil voor de verkoop ontvangt Saab-eigenaar Victor Muller 120 miljoen euro, plus nog 30 miljoen euro aan converteerbare leningen van Hawtai.

Hawtai
Daarnaast gaan autofabrikant Spyker Cars en de vrij onbekende Hawtai intensief samenwerken op het gebied van productie, technologie en distributie in China, de grootste automarkt ter wereld.

Autofabrikant Saab
Dankzij de investering uit China is de angst voor een faillissement van Saab voorlopig verdwenen. De productie van de Zweedse autofabrikant lag al drie weken stil wegens betalingsproblemen met toeleveranciers.

Gemini
Eerder deze week kondigde Spyker topman Victor Muller al aan dat grootaandeelhouder Gemini een converteerbare lening van 30 miljoen euro heeft verstrekt aan Saab. Een financiering op korte termijn is daarmee zeker gesteld.

Vladimir Antonov
Ook is Muller in onderhandeling met de Rusissche zakenman Vladimir Antonov, die mogelijk ook een belang van maximaal 30 procent in Saab wil nemen.

Leveranciersorganisaties
Het vertrouwen onder leveranciers hangt echter vooral samen met financiering voor de lange termijn. Daarvoor zal Saab de autoverkopen fors moeten op te voeren, aldus verschillende leveranciersorganisaties.

Victor Muller, CEO Spyker Cars
Analisten hebben berekend dat Saab zo’n 60.000 auto’s per jaar moet verkopen om quitte te spelen. Volgens Victor Muller is dat een uitdaging. ‘Dit jaar zijn ze er nog niet en volgend jaar ook nog niet’, aldus Muller in een reactie.

Betalingen toeleveranciers
Saab zal nu eerst de openstaande rekeningen aan leveranciers moeten afbetalen, voordat de productie heropgestart kan worden.

Samenwerking Saab & Hawtai
Bovendien moet de overeenkomst van Spyker met Hawtai moet nog worden goedgekeurd door de Chinese overheid, de Europese Investeringsbank (EIB) en het Zweedse National Debt Office (NDO).

Lees ook:
> Spyker heeft Saab definitief in handen
> Spyker blijft verlies lijden
> Spyker wil beursgang in Zweden
> Raad van Bestuur Swedish Automobile (Spyker)