Jean-Paul Votron stapt op bij Fortis

Jean-Paul Votron stapt op bij Fortis

11-07-2008 Topman Jean-Paul Votron van Fortis stapt op.  Votron krijgt, overeenkomstig zijn contract, een vergoeding gelijk aan zijn jaarsalaris. Begin vorig jaar nog werd Votron bekroond tot beste zakenman van Europa. Vooral zijn leiderschap en visie werden geprezen.

Votron wordt tijdelijk vervangen door de vice-voorzitter van het bestuur, Herman Verwilst. ,,De raad van bestuur is ervan overtuigd dat Herman Verwilst, gezien zijn jarenlange ervaring binnen Fortis, ten zeerste geschikt is om het bedrijf te leiden in deze uitdagende tijden en omgeving'', aldus het bedrijf in een verklaring.  De raad zoekt een toekomstige bestuursvoorzitter zowel binnen als buiten het bedrijf.
Jean-Paul Votron, fervent jogger, stond sinds oktober 2004 aan het roer bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. Hij begon met een grote schoonmaak en schaarde bijna alle verschillende onderdelen van het bedrijf onder hetzelfde Fortis-logo. Vervolgens richtte hij zijn pijlen op groeimarkten zoals Turkije. Fortis deed het die eerste jaren goed onder Votron.

Begin vorig jaar werd Votron bekroond tot beste zakenman van Europa. Vooral zijn leiderschap en visie werden geprezen. "Leiderschap valt niet te leren", zei hij naar aanleiding van de prijs in de Belgische krant De Tijd. "Er bestaat geen cursus voor, of ook geen boek. Ik ben ervan overtuigd dat iemand als leider geboren wordt."

Eerder vandaag kwamen veertien bestuursleden van Fortis  bijeen in Brussel om zich te buigen over de publieke reacties op de financiële noodgreep van de bankverzekeraar. 
 
Votron wordt verantwoordelijk gehouden voor de noodingrepen waartoe het Nederlands-Belgische concern zich twee weken geleden gedwongen zag. Fortis had ruim 8 miljard vers kapitaal nodig om financieel gezond te blijven. Votron zei op 5 juni nog dat de "solvabiliteit op plan" was.

De Belgische krant De Standaard meldde vrijdag dat de Belgische bankier Filip Dierckx de nieuwe topman wordt van Fortis. Hij zou worden bijgestaan door de Belg Karel de Boeck en de Nederlander Peer van Harten.

De Belgische krant De Tijd berichtte donderdag dat Fortis met bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron onderhandelt over de voorwaarden van diens vertrek. Het dagblad baseerde zich op bronnen bij het bedrijf. Aandeelhouders houden vooral Votron verantwoordelijk voor de liquiditeitsproblemen die twee weken geleden aan het licht kwamen en tot een fors koersverlies leidden.

Fortis maakte op 26 juni bekend zijn financiële positie te moeten versterken. Het concern besloot onder meer aandelen uit te geven en de uitkering van het tussentijdse dividend te schrappen. Samen met een aantal andere maatregelen werd daarmee ruim 8 miljard euro opgehaald. Op de beurs daalde het aandeel Fortis die dag bijna 20 procent.

De financiële noodgreep wekte bevreemding omdat topman Votron op 5 juni nog had verklaard dat de solvabiliteit van zijn onderneming, ofwel de mate waarin Fortis kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen, "op plan" was.

Lees ook:

> biografie Jean-Paul Votron

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook