Wim Kok stopt als commissaris Shell

Wim Kok stopt als commissaris Shell

11-03-2011 Wim Kok, oud minister-president van Nederland, treedt af als commissaris van Shell. Dat heeft het olieconcern gisteren bekendgemaakt.

Van 2003 tot 2005 was de 72-jarige Wim Kok lid van de Raad van Bestuur van Shell. In 2004 werd hij tevens benoemd tot commissaris van de oliegigant.

Wim Kok, commissaris Shell
Als toezichthouder van Shell was Kok medeverantwoordelijk voor het MVO-beleid van Shell. Daarnaast was de voormalig PvdA-premier ook lid van de benoemingscommissie van de onderneming.

Hans Wijers & Charles DuPont
AkzoNobel topman Hans Wijers, sinds 2009 commissaris van Shell, zal zich nu bij Shell gaan buigen over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Charles Holliday, voormalig topman van DuPont, neemt Wim Kok's rol over in de benoemingscommissie van het olieconcern.

Aftreden bij Shell
Wim Kok treedt af na de algemene aandeelhoudersvergadering op 17 mei. In een reactie op zijn vertrek zegt Kok in het FD 'Ik vond het na een periode van acht jaar in de board tijd om ruimte te maken voor vers bloed'.

PvdA leider
Nadat Kok op 16 april 2002 zijn ontslag indiende als politiek leider van de PvdA werd hij toezichthouder voor verschillende grote ondernemingen.

Commissaris ING
Zo was Wim Kok naast commissaris van Shell tot 2009 ook lid van het commissariaat bij bank-verzekeraar ING.

Nevenfuncties Wim Kok
Momenteel is Wim Kok nog lid van de Raad van Commissarissen van luchtvaartmaatschappij KLM en post- en expresconcern TNT.

Splitsing TNT
Zijn huidige termijn bij TNT loopt dit jaar af. Het is niet bekend of Kok zich na de splitsing van post & expres weer herkiesbaar stelt.

Lees ook:
> Biografie Wim Kok, oud minister-president van Nederland
> Top 50 machtigste commissarissen 2011

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook