Ben Verwaayen: Nederland moet innoveren in duurzaamheid

08-09-2009

Ben Verwaayen: Nederland moet innoveren in duurzaamheid

Hoe ziet Nederland er uit als de crisis voorbij is? Waar verdienen we in de toekomst ons geld mee? Dit vroeg Ben Verwaayen, bestuursvoorzitter van de Frans-Amerikaanse telecomleverancier Alcatel-Lucent, zich maandag af op de Amsterdamse beurs.

Op de Beurstrommeldag zei Ben Verwaayen dat bijna niemand stil staat bij deze vragen. Volgens hem ziet Nederland er na de crisis totaal anders uit. ‘Wat al een aantal jaar sluimerde, zie je nu steeds duidelijker. De veranderingen in de wereld worden niet meer voorgeschreven door de zogeheten G8, maar door de G20 waarin ook landen als Brazilië, India en China meepraten. Zij zeggen: nu is het onze beurt!' Dit heeft tot gevolg dat het verdienvermogen van de Westerse wereld afneemt.

Grote merken niet meer exclusief
Volgens Verwaayen zijn grote merken in de Westerse wereld niet meer iets exclusiefs. Ze duiken steeds meer in meerdere werelddelen op. ‘Denk aan computers of digitale dienstverlening. Bedrijven in India en China staan niet langer alleen maar ten dienste van ons, zoals tot nu toe vaak het geval was.' De bestuursvoorzitter vindt dat het aan Nederland de taak is om snel een oplossing hiervoor te vinden.

Kansen door ecologisch onheil
‘Ik denk dat het ecologische onheil dat op ons afkomt wat dat betreft kansen biedt. Zeker als eind dit jaar in Kopenhagen wereldleiders concrete afspraken maken over CO2-reductie. Daar kunnen ze eigenlijk niet omheen.' Verwaayen vindt dat Nederland kan profiteren van deze afspraak, juist omdat ons land goed is in het leggen van verbindingen tussen vakgebieden.

Succesvol innoveren
Nederland moet innoveren in duurzaamheid. Om succesvol te innoveren vindt Verwaayen dat onderwijs nog belangrijker moet worden. ‘Wij moeten het niet hebben van spierkracht of goedkope arbeidskrachten maar van onze kennis.'

Lees ook:
> Ben Verwaayen gaat Alcatel-Lucent leiden
> Het klimaat is veranderd, nu wij nog
> Ben Verwaayen treedt af bij British Telecom als CEO
> Dossier kredietcrisis

Bron: De Financiële Telegraaf

Meer over Ben Verwaayen

Ben Verwaayen non-executive director Akamai Technologies

Ben Verwaayen non-executive director Akamai Technologies

Akamai Technologies, een leverancier van clouddiensten voor het optimaliseren en beveiligen van online content, heeft Ben Verwaayen benoemd tot de board of directors.

CEO Ben Verwaayen vertrekt bij Alcatel-Lucent

CEO Ben Verwaayen vertrekt bij Alcatel-Lucent

Ben Verwaayen stapt later dit jaar op als topman van Alcatel-Lucent. Verwaayen maakte het nieuws van zijn vertrek bekend in een e-mail aan relaties.

Interview met Ben Verwaayen

Ben Verwaayen en Sophie Manigart in gesprek over leiderschap

Ben Verwaayen en Sophie Manigart in gesprek over leiderschap

Waarom lukt het Europese jonge bedrijven niet of nauwelijks om uit te groeien tot wereldspelers? Twee experts over wat er nodig is om tot volle bloei te komen.

Ben Verwaayen: 'Leiders zijn slechts beperkt houdbaar'

Ben Verwaayen: 'Leiders zijn slechts beperkt houdbaar'

Ben Verwaayen stapte eind april op als topman van Alcatel-Lucent, maar blijft zich roeren in het maatschappelijk debat. ‘De top van het bedrijfsleven is veel te stil.’ Over leiderschap, de veranderende economie en kansen.

Interview met Ben Verwaayen, CEO Lucent-Alcatel

Interview met Ben Verwaayen, CEO Lucent-Alcatel

Een dwarsdenker. Zo typeert Ben Verwaayen – voormalig CEO van PTT Telecom en British Telecom en sinds twee jaar leider van Alcatel-Lucent – zichzelf. ‘ik houd ervan te ontregelen.’ Big Ben over de overeenkomst tussen innoveren en lopen en de dwingende noodzaak om snelheid te maken.

Europeanen bestaan niet

Europeanen bestaan niet

Ben Verwaayen: ‘ Ik voel me Nederlander. Geen Europeaan'

Na zes jaar nam Ben Verwaayen afscheid als topman van BT, voorheen British Telecom. Hij wist de kwakkelende organisatie in een paar jaar tot bloei te brengen en sleepte vele onderscheidingen in de wacht. Zijn visie op de positie van Europa in de wereld.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook