De hoogste binnenkomer in de Top-100 Commissarissen: Eelco Blok

De hoogste binnenkomer in de Top-100 Commissarissen: Eelco Blok

17-12-2019 Oud-KPN-ceo Eelco Blok is de hoogste binnenkomer in de Management Scope Top-100 Commissarissen. Dit jaar aanvaardde hij een commissariaat bij VolkerWessels. Samen met zijn andere toezichtsfuncties nu goed voor een 34e plaats.

Hij is een typisch voorbeeld van a onecompany- man: Eelco Blok (1957) bracht 35 jaar door bij KPN. Na zijn studie Bedrijfskunde begon hij in 1983 bij de toenmalige PTT als financieel businessanalist. In 2011 volgde hij Ad Scheepbouwer op als ceo. In de zeven jaar die volgden, verkocht hij de buitenlandse activiteiten van KPN, doorbrak hij de eenzijdige aandeelhoudersgerichtheid van zijn voorganger, moest hij een claimemissie doen om investeringen in het netwerk te betalen en 5.000 FTE schrappen én kreeg hij het aan de stok met de Mexicaanse Carlos Slim, die met zijn America Móvil een vijandig overnamebod uitbracht. Een roerige tijd, erkende Blok in zijn afscheidsinterview in Management Scope: ‘[..] in het eerste jaar [heb ik] wel een aantal keer gedacht: waarom heb ik ook alweer ja gezegd op de vraag of ik Ad Scheepbouwer wilde opvolgen? Dat het zó moeilijk zou worden, had ik nooit verwacht. Ik heb dingen meegemaakt die je als ceo eigenlijk niet mee wilt maken.’ De druk was groot: ‘Elke keer las ik in de kranten dat het laatste uur van Eelco Blok had geslagen,’ zei hij in een exitinterview in Het Financieele Dagblad. Drie dingen hielpen hem overleven: de onvoorwaardelijke steun van toenmalig president-commissaris Jos Streppel (nr. 75), zijn ervaring in het omgaan met druk als wedstrijdzeiler met olympische ambities en stoïcijns doorgaan. ‘Je moet een teflonlaag hebben, anders blijft de kritiek op je plakken. En je moet een beetje autistisch zijn, gewoon ijzerenheinig je koers vasthouden.’

> Lees ook: Interview scheidend KPN-topman Eelco Blok: een terugblik op roerige jaren

Sinds zijn terugtreden als KPN-ceo in 2018 is Blok directeur bij Reggeborgh – de investeringsmaatschappij van de familie Wessels: tóch nog een tweede carrièrestap dus – en verzamelde hij een handvol commissariaten bij PostNL, Signify (de afgesplitste lichttak van Philips), het Australische telecombedrijf Telstra en VolkerWessels (voor twee derde in handen van Reggeborgh, er ligt inmiddels een bod op alle aandelen). Blok heeft de neiging erbovenop te zitten als zaken niet goed gaan, vertelde hij in het eerdergenoemde FD-interview. ‘Door het zeilen heb ik geleerd dat details ertoe doen. Belangrijke details zijn hoofdzaak.’ Die neiging zal hij als commissaris toch een beetje hebben moeten leren bedwingen.

Meer over Eelco Blok

Eelco Blok non-executive director bij Telstra

Eelco Blok non-executive director bij Telstra

15-02-2019 Eelco Blok is benoemd als non-executive director bij het Australische Telstra. 

Eelco Blok wordt directielid Reggeborgh

Eelco Blok wordt directielid Reggeborgh

19-03-2018 Eelco Blok, nu nog ceo van KPN, zal per mei 2018 lid worden van de directie van Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels.

Interview met Eelco Blok

'Jammer dat ik me niet een paar jaar exclusief op zeilen heb geconcentreerd'

'Jammer dat ik me niet een paar jaar exclusief op zeilen heb geconcentreerd'

08-04-2020 Eelco Blok zeilt op hoog niveau wedstrijden. Van de Olympische Spelen kwam het niet, maar de ambitie om wereldkampioen in zijn klasse te worden is er eigenlijk nog steeds. ‘Ik wil serieus meedoen voor de prijzen.’ 

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook