SNS bankier Ference Lamp vreest domino-effect eurolanden

SNS bankier Ference Lamp vreest domino-effect eurolanden

18-05-2011 De problemen in de eurolanden zijn veel enger dan mensen denken, zegt Ference Lamp, CFO van SNS Reaal in een interview met de Telegraaf.

‘Ik zie hoe alles met elkaar in verbinding staat, hoe de balansen van banken eruitzien. Als Griekenland failliet gaat klapt de wereldeconomie niet. Het domino-effect is wel een echte vrees’, aldus Ference Lamp.

Griekse schuldencrisis
Sinds vorige week zijn EU-ministers van Financiën in Brussel bijeengekomen om te praten over de Griekse schuldencrisis.

Begrotingsproblemen
Griekenland slaagt er momenteel niet in om zijn overheidsfinanciën op orde te brengen en zal de noodlening van de Europese Unie en het IMF waarschijnlijk niet kunnen aflossen.

Teloorgang Lehman
De steun voor Griekenland was volgens Minister de Jager wel zeer noodzakelijk. Hij vergeleek een faillissement van Griekenland vorige week met de teloorgang van zakenbank Lehman Brothers in 2008, maar dan vele malen erger.

Ference Lamp, CFO SNS Reaal
CFO Ference Lamp van SNS Reaal deelt de mening van Minister de Jager niet. Hij was tot de val van de Amerikaanse zakenbank managing director bij Lehman.

Domino-effect
Financieel directeur Lamp zegt: ‘Iedereen lijkt te zijn vergeten dat eerst Northern Rock omviel in 2007, vervolgens werd Bear Stearns overgenomen. Daarna kwam Lehman pas. Dat was armageddon, een voltreffer.’

Vergelijking Griekse crisis & Bear Stearns
Volgens Lamp is een bankroet van Griekenland vergelijkbaar met Bear Stearns. ‘Een val van Spanje, dat is zoals Lehman. Dat is pas echt link’, aldus de CFO van SNS Reaal.

EU-ministers van Financiën
Nu de steunmaatregelen aan Griekenland onvoldoende blijken te zijn, overwegen EU-ministers van Financiën voor een herstructurering van de schulden.

Stresstesten
Maar volgens Ference Lamp gaat het niet om herstructurering van de staatsschulden. Er moet een eenduidig, helder beleid komen zoals de stresstesten van banken in de VS enkele jaren geleden, zo stelt Lamp.

Europese munt
Ference Lamp meent dat het vooral nodig is om de Europese munt te bewaken om te voorkomen dat de ineenstorting van Griekenland leidt tot een uitspreiding van de crisis naar andere landen denkt Lamp. ‘Als je de euro redt, dan red je de banken’.


SNS Reaal - raad van bestuur en raad van commissarissen

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook