Royal Cosun wint Koning Willem I Prijs 2024 voor grootbedrijf

Royal Cosun wint Koning Willem I Prijs 2024 voor grootbedrijf

17-05-2024 Agrarisch coöperatie Royal Cosun is winnaar van de Koning Willem I Prijs 2024 in de categorie Grootbedrijf. Deze prijs werd donderdagavond 16 mei uitgereikt in Theater De Spiegel in Zwolle. Hare Majesteit Koningin Máxima en de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gaven de prijs uit handen. Ook werden er prijzen uitgereikt in de categorieën MKB en duurzaam ondernemerschap.

Categorie grootbedrijf
Royal Cosun, opgericht in 1899, produceert plantaardige voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie op basis van planten en reststromen. Met als missie: alles uit de plant te halen en hiermee oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voedsel en klimaat.

De vakjury was onder de indruk van de maatschappelijk relevante transitie die Cosun heeft ingezet vanuit haar traditionele focus op suikerbieten en aardappelen. Ook waardeerde de vakjury het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie: ‘Royal Cosun heeft als internationaal opererende agrarische coöperatie een veelzijdig portfolio ontwikkeld, dat voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, bio-based ingrediënten en groene energie (reststroom) omvat. Op basis van de prestaties en visie, is de jury er dan ook van overtuigd dat Coöperatie Royal Cosun U.A. deze Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven in de categorie grootbedrijf terecht ontvangt.’

In de categorie grootbedrijf waren ook genomineerd: meelfabriek Royal Koopmans uit Leeuwarden en keukenfabrikant DKG Groep uit Bergen op Zoom.

Categorie MKB
In de categorie midden- en kleinbedrijf won Lagemaat Sloopwerken uit Heerde.

Lagemaat Sloopwerken heeft zich in de traditionele sloopsector ontwikkeld tot een pionier op het gebied van circulair demonteren van gebouwen, met als doel de sector te transformeren van lineair naar circulair. De jury was zeer onder de indruk van het gedreven geloof (en resultaat!) om deze traditionele sector duurzaam te veranderen, daarnaast goede bedrijfsresultaten weten te behalen en ook een voorloper te willen zijn en blijven. Ook wordt er gewerkt met arbeidskrachten met een achterstand tot de arbeidsmarkt en zoekt het bedrijf de samenwerking in breder maatschappelijk opzicht (overheid, universiteiten en overige stakeholders).

In de categorie MKB waren ook genomineerd: radarspecialist Robin Radar Systems uit Den Haag en rubberfabrikant EKI uit Nijmegen.

Plaquette voor duurzaam ondernemerschap

In de categorie duurzaamheid won Fairphone de prijs. Door eerlijkere, gerecyclede en verantwoord gedolven materialen te gebruiken en zich te richten op betere arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen (van inkoop tot productie), wil Fairphone het bewustzijn van de uitdagingen in de sector vergroten en een band smeden tussen mensen en hun apparaten, aldus de jury. In deze categorie werden ook genomineerd: Dopper uit Haarlem, bekend van de herbruikbare waterflessen, en metaalrecycling specialist Myne Circular Metals uit Harderwijk.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook