Harry Hendriks: Philips Nederland blijft kijken naar efficiency

Harry Hendriks: Philips Nederland blijft kijken naar efficiency

11-05-2010 De directeur van Philips Nederland, Harry Hendriks, kan niet verzekeren dat het bedrijf niet verder zal inkrimpen. Dit heeft hij laten weten in een interview met het Financieele Dagblad.

Sinds de aanstelling van Philips-CEO Gerard Kleisterlee in 2001 is het aantal werknemers meer dan gehalveerd. Dit lijkt een groeiende trend: In de jaren zeventig telde Philips Nederland  100.000 werknemers, tegenwoordig nog maar 15.000. Harry Hendriks zegt niet nog een halvering van het aantal werknemers bij Philips Nederland te verwachten, maar het bedrijf ‘blijft kijken naar efficiency'.

Winstmarges Philips
De winstmarges van Philips verplaatsen zich stapsgewijs richting de VS en opkomende markten. Het elektronicaconcern geeft misschien teveel productie uit handen. Hendriks: ‘Vroeger maakten we alles zelf, we hadden een keten van zand tot klant. (...) We zijn een klein land. Onze boterham wordt in het buitenland gesmeerd.' Tegenwoordig representeert Philips Nederland 13 procent van het totale bedrijf, in het jaar 2000 was dit nog 20 procent.

Kern Philips onderzoek
Gespeculeerd wordt of het kantoor in Eindhoven zal verdwijnen. Volgens Ron van Baden van FNV Bondgenoten is het mogelijk dat alle activiteiten van Philips Nederland worden teruggebracht naar het hoofdkantoor in Amsterdam. Harry Hendriks zegt daarentegen dat in Eindhoven de kern van alle Philips onderzoeken plaatsvindt. De Eindhovense High Tech Campus is het ‘kloppende innovatieve hart van Philips.


Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook