Henk van Dalen weg bij Rabobank en BOM

Datum: 12-11-2015

Henk van Dalen weg bij Rabobank en BOM

Van Dalen treedt tijdelijk terug als lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Aftreden
De reden voor het tijdelijk aftreden van Henk van Dalen als commissaris bij Rabobank en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij is het onderzoek van het Openbaar Ministerie bij het Russische VimpelCom. Van Dalen was tussen 2010 en 2013 CFO van het bedrijf, dat zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

VimpelCom
In de periode dat Van Dalen CFO was bij VimpelCom, zouden steekpenningen zijn betaald aan de dochter van de president van Oezbekistan Islom Karimov. Hiermee zouden telecomlicenties zijn verkregen in Oezbekistan, waar het bedrijf marktleider is.


Rabobank
Henk van Dalen is op eigen initiatief teruggetreden als commissaris van Rabobank. 'Commissarissen behoren boven iedere twijfel verheven te zijn. Ik vind dat ik mijn taken als commissaris niet naar behoren kan uitoefenen zolang het onderzoek bij VimpelCom loopt', aldus Van Dalen. President-commissaris Wout Dekker laat weten het besluit van Van Dalen om tijdelijk terug te treden zeer begrijpelijk te vinden.

BOM
Ook bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij was het aftreden op eigen initiatief van Van Dalen. 'De rol van toezichthouder bij de BOM en een lopend onderzoek van het Openbaar Ministerie zijn in mijn ogen onverenigbaar', aldus Van Dalen. President-commissaris Jan Hommen vindt zijn terugtreden begrijpelijk en gelet op zijn functie professioneel en respectvol. 'Wij wachten de resultaten van dit onderzoek af', aldus Hommen.