Rabobank

Hier vindt u informatie over Rabobank en zijn functionarissen.

  • Hoofdkantoor Rabobank: Croeselaan 18, Utrecht
  • Werknemers: 45.000 wereldwijd, 25.000 in Nederland
  • Oprichting: 1898

Over Rabobank

De Rabobank is een Nederlandse bank die sinds 2016 één bankvergunning heeft van de Nederlandsche Bank. Het is onderdeel van de Rabobank Groep die naar eigen zeggen de grootste financiële dienstverlener van Nederland is.


De Rabobank Groep wil het mensen en ondernemingen mogelijk maken onafhankelijk en volwaardig deel te nemen aan het economische verkeer en levert alle financiële diensten die hiervoor nodig zijn.


De Rabobank Groep bestaat uit 84 lokale Rabobanken, Rabobank Nederland en een aantal dochterondernemingen. De Rabobank Groep heeft sinds het ontstaan een coöperatieve grondslag en is actief in: bankieren, vermogensbeheer, leasen, verzekeren en vastgoed. In Nederland ligt de nadruk op brede financiële dienstverlening en internationaal op de food- en agribusiness.


De lokale Rabobanken vormen de kern van de Rabobank Groep, klanten kunnen lid worden van hun Rabobank. De lokale banken zijn lid en aandeelhouder van de overkoepelende Coöperatie Rabobank Nederland. Rabobank Nederland heeft daarnaast nog een aantal dochterondernemingen onder zich:

  • Rabobank International; dit is het internationale bankbedrijf van de Rabobank Groep en zorgt voor internationale zakelijke en particuliere bankactiviteiten met de focus op de food- en agribusiness.
  • Rabo Development; in een aantal ontwikkelingslanden worden banken ontwikkeld naar het Nederlandse voorbeeld van Rabobank.

 


Rabobank is ontstaan uit een verzameling kleine boerenleenbanken. Naar Duits voorbeeld werd in de 19e eeuw spaargeld van plattelandbewoners verzameld en van daaruit werd in de lokale kredietbehoefte voorzien. In eerste instantie kwam dit initiatief van geestelijken en plaatselijke notabelen. Hierbij was zeer van belang dat leden onbeperkt aansprakelijk waren, een onbezoldigd beheer, reservering van de winst voor verdere groei en een aansluiting met een centrale coöperatieve bank terwijl de plaatselijke zelfstandigheid werd behouden. Zo vormde zich in 1898 in het noorden van Nederland Coöperatieve Centrale Raiffeissen-Bank in Utrecht en Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in het zuiden; Eindhoven. Jarenlang werkten deze organisaties onafhankelijk, maar steeds vaker werd er samenwerking gezocht. In 1972 leidde de fusie tot een nieuwe naam: Coöperatieve Centrale Raffeissen-Boerenleenbank, roepnaam Rabobank.Organisatiestructuur Rabobank Groep

De leden van de groepsdirectie worden benoemd door de raad van commissarissen. De raad van commissarissen houdt toezicht op het dagelijks beleid van Rabobank Nederland en de verbonden ondernemingen. De groepsdirectie geeft de dagelijkse leiding aan het hele concern, waaronder ook de dochterondernemingen. Ook de bancaire verantwoording valt onder het beheer van de groepsdirectie. De leden van de groepsdirectie worden benoemd voor een periode van vier jaar. De raad van commissarissen draagt de leden van de groepsdirectie voor en legt hierover verantwoording af aan de vertrouwenscommissie uit de centrale kringvergadering.

Interviews Rabobank

Janine Vos (Rabobank): 'Psychologische veiligheid wordt alleen maar belangrijker'

Janine Vos (Rabobank): 'Psychologische veiligheid wordt alleen maar belangrijker'

Het is mooi om te streven naar psychologische veiligheid, maar een volledig veilige organisatie met 43.000 medewerkers bestaat niet. Een veiliger organisatie wel, aldus Janine Vos. De chro van Rabobank over duidelijk én mensgericht leiderschap en haar eigen werdegang: ‘Een goede leider kent zijn of haar eigen valkuilen en heeft de moed om die met anderen te delen.’

Meer Interviews Rabobank

Bestuurders in het nieuws

facebook