ING CEO Jan Hommen vreest voor gevolgen afwaardering VS

08-08-2011

ING CEO Jan Hommen vreest voor gevolgen afwaardering VS

Topman Jan Hommen van ING stelt in het FD dat de gevolgen van de afwaardering van kredietwaardigheid van de VS op lange termijn groot kunnen zijn.

In een telefonisch interview met de financiële krant zegt Jan Hommen maandag: ‘Wat er nu gebeurt, dat de internationale reservemunt waarin veel handel wordt gedreven wordt gedowngraded, is nooit eerder gezien.'

Jan Hommen, CEO ING
Volgens Jan Hommen kan dit in combinatie met de Europese schuldencrisis, op lange termijn consequenties hebben voor o.a. de internationale handelscontracten die nu in dollars worden afgesloten. ‘Beleggers zouden bijvoorbeeld minder in dollars kunnen gaan handelen en meer in andere valuta.’

Afwaardering VS
Hoewel sommige beleggers misschien wel kunnen profiteren van de huidige situatie, denkt Hommen dat het groepje winnaars van de crisis klein zal zijn. 'Op lange termijn zijn hier helemaal geen winnaars.'

Vertrouwen wereldeconomie
Wat de gevolgen voor ING zelf zijn vindt CEO Jan Hommen nog moeilijk te voorspellen. 'Wat grote beleggers gaan doen is onvoorspelbaar en dat betekent onzekerheid. Daar houden financiële markten niet van.'

Standard & Poor's
Jan Hommen reageerde naar aanleiding van het besluit van Standard & Poor's (S&P). De kredietbeoordelaar heeft afgelopen week de kredietwaardigheidsstatus van de VS voor leningen op de lange termijn verlaagd naar AA-plus.

Amerikaanse staatsobligaties
Daarmee heeft de grootste economie ter wereld voor het eerst sinds 1917 de best mogelijke waardering van S&P's verloren. Amerikaanse staatsobligaties werden doorgaans gezien als de veiligste investering ter wereld.

Lees ook:
> Jan Hommen: "ING in 2010 sterk gestart met winstherstel"
> Dag dollar!
> Sterke euro of zwakke dollar?

Meer over Jan Hommen

Jan Hommen chairman BlackRock Nederland

Jan Hommen chairman BlackRock Nederland

Jan Hommen wordt 'chairman' van BlackRock Nederland. Hij zal in deze functie voornamelijk een adviserende rol innemen, waarbij hij BlackRock Amsterdam bijstaat in het contact met klanten en toezichthouders.

Jan Hommen president-commissaris bij VolkerWessels

Jan Hommen president-commissaris bij VolkerWessels

VolkerWessels benoemt Jan Hommen tot president-commissaris. Hij neemt de functie van Henry Holterman over, die actief blijft binnen de raad als vicevoorzitter.  

Interview met Jan Hommen

Dick Boer en Jan Hommen in gesprek over samenwerking

Dick Boer en Jan Hommen in gesprek over samenwerking

Al een paar keer waren fusiegesprekken tussen Ahold en Delhaize afgeketst. Afgelopen zomer geschiedde het dan toch: de twee retailreuzen fuseerden. Ceo Dick Boer en toenmalig rvc-voorzitter Jan Hommen blikken terug.
 

De toegevoegde waarde van de commissaris

De toegevoegde waarde van de commissaris

Een goede commissaris laat de raad van bestuur excelleren. Maar welke eigenschappen maken het verschil? In zijn speech tijdens het Management Scope Top-100 Commissarissen-diner deelde Jan Hommen zijn visie op het commissariaat.

ING topman Jan Hommen: Commissaris in moeilijke tijden

ING topman Jan Hommen: Commissaris in moeilijke tijden

Het oplossen van de problemen waar een bedrijf voor staat, is voor supercommissaris Jan Hommen een persoonlijke uitdaging. Hij gaat niet snel aan de kant: "Ze zullen mij van tijd tot tijd best een vervelende vent vinden. Dat hoort erbij. Dat is onderdeel van het vak."

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook