ECB president Trichet verrast financiële markt met snelle renteverhoging

ECB president Trichet verrast financiële markt met snelle renteverhoging

04-03-2011 ECB president Jean Claude Trichet verraste donderdag de financiële markt door aan te kondigen dat de rente volgende maand zo goed als zeker omhoog gaat.

Tijdens de persconferentie gisteren in Frankfurt zei ECB-president Trichet dat ‘sterke waakzaamheid' is geboden om ‘opwaartse risico's aan de prijsstabiliteit' in de gaten te houden.

Stijging grondstofprijzen
De stap naar een snelle renteverhoging is opmerkelijk volgens critici. De inflatiedruk neemt toe doordat de onrust in het Midden-Oosten de olieprijs omhoog stuwt. Verschillende economen vragen zich daarom af of de economie al sterk genoeg is voor een renteverhoging.

Trichet over renteverhoging

Hoewel ECB President Trichet benadrukte dat een renteverhoging in april mogelijk is, zei hij geen grote renteaanpassing te verwachten.
'Geen reeks renteverhogingen'
Bovendien stelde Fransman Jean Claude Trichet dat de komende rentestap niet noodzakelijk het begin is van een reeks renteverhogingen, zoals in de periode 2005 tot 2007.

Financiële markt verrast
Desalniettemin zorgde de gepresenteerde rentevooruitzichten door de ECB voor zenuwen op de financiële markt. De meeste handelaren verwachtten pas een renteverhoging in het vierde kwartaal van dit jaar.

Lees ook:
> Biografie Jean Claude TRichet, president ECB
> Jean-Claude Trichet: Eurozone houdt stand
> Kritiek op Trichet en Bernanke is gezeur
> Dossier kredietcrisis

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook