Marjan Rintel nieuwe president-directeur KLM

Marjan Rintel nieuwe president-directeur KLM

31-03-2022 KLM heeft op 31 maart bekendgemaakt voornemens te zijn Marjan Rintel te benoemen als nieuwe president-directeur van KLM. 

Marjan Rintel is sinds 2014 werkzaam bij NS, waar zij van 2016 tot 2020 de rol van coo vervulde. In 2020 werd zij, na het vertrek van Roger van Boxtel, benoemd tot president-directeur. Rintel is geen onbekende van KLM en was - voordat zij bij NS in dienst trad - 15 jaar lang werkzaam voor de luchtvaartmaatschappij in diverse functies waaronder in de operatie, sales en marketing bij KLM en Air France-KLM.

Over haar nieuwe functie zegt zij het volgende: 'Ik vind het een eer om terug te keren naar KLM en het stokje over te nemen van Pieter Elbers. Zijn dertigjarige staat van dienst is indrukwekkend. Onder Pieters leiding heeft KLM de weg omhoog gevonden en die koers zal ik voortzetten. De luchtvaart bevindt zich in tijden van grote en complexe uitdagingen. Ik ben van mening dat een oer-Nederlands bedrijf als KLM, net als NS, een grote rol te spelen heeft in deze maatschappelijke en economische opgaven. Het succesvol invullen van die rol zal mijn prioriteit zijn vanaf dag één.'

Het vertrek van de huidige president-directeur van KLM, Pieter Elbers, was begin dit jaar al aangekondigd. Hij zou aan het einde van zijn termijn, op 1 mei 2023, zijn functie neerleggen. Deze datum was in goed overleg gekozen, zodat de raad van commissarissen van KLM ruim de tijd had voor de zoektocht naar zijn opvolger. Met zijn opvolger bekend, is deze datum aangepast. Elbers legt uiterlijk op 1 juli 2022 zijn taken neer, waarop Marjan Rintel hem opvolgt.

De ondernemingsraad van KLM is om advies gevraagd over de voordracht van Marjan Rintel als president-directeur van KLM. De voordracht voor benoeming wordt vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering, die hiervoor wordt ingepland. De board of directors van Air France-KLM heeft al ingestemd met de voordracht.

Cees 't Hart, president-commissaris, over de unanieme voordracht: 'Wij zijn bijzonder verheugd dat Marjan per 1 juli als president-directeur aan boord komt. Met haar ruime en brede bestuurlijke, commerciële en operationele ervaring, halen wij iemand in huis die dichtbij de medewerkers staat en met haar team verder vorm zal geven aan de toekomst van KLM als klantgerichte, duurzame en financieel gezonde onderneming. Haar kennis van de sector, haar netwerk en haar ervaring binnen het politieke speelveld zullen daar naar onze overtuiging aan bijdragen.'

Ben Smith, ceo van Air France-KLM: 'Ik ben enorm blij Marjan te verwelkomen in ons team als de nieuwe president-directeur van KLM. Ik weet dat Marjan erin zal slagen om KLM nog sterker te maken door voort te bouwen op de krachten van de Groep.'

Met de voordracht van Rintel ontstaat er bij NS een vacature voor president-directeur. De raad van commissarissen van NS zal de benoemingsprocedure voor de functie van president-directeur van NS per direct opstarten. Mocht na haar vertrek nog geen opvolger benoemd zijn, dan zal huidig financieel directeur Bert Groenewegen fungeren als waarnemend president-directeur.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook