Neelie Kroes strijdt tegen teveel protectionisme

Neelie Kroes strijdt tegen teveel protectionisme

03-07-2007 Neelie Kroes, Eurocommissaris belast met mededinging, heeft afgelopen zaterdag tijdens een toespraak in Parijs, gewaarschuwd voor teveel protectionisme. Met deze uitspraak richtte zij zich direct tot de Franse president Nicolas Sarkozy. Haar uitspraken wegen echter ook zwaar voor de CEO in het Europese bedrijfsleven.

In een interview met Management Scope vorig jaar maart sprak Kroes zich fel uit tegen het economisch protectionisme. Ze ziet het als de grootste bedreiging van de markt. Interviewer Peter Bakker, CEO TNT, vroeg haar waar nu de werkelijke macht ligt. Is Europa aan de leiding? Of stelt de EU slechts de guidelines op en moeten nationale overheden die verder invullen? Voor het bedrijfsleven is het namelijk moeilijk te doorgronden. Vorige week nog kwam het bericht naar buiten dat de EC, bij monde van Kroes een deal tussen Ryanair en Aer Lingus zou blokkeren. De CEO wil weten waar hij aan toe is.

Lees hier het Interview met Neelie Kroes in Management Scope.

Tijdens de vorig weekend gehouden besprekingen voor een nieuw Europees verdrag, eiste Sarkozy dat een verwijzing naar ‘vrije en ongestoorde concurrentie’ uit de tekst voor een nieuw EU-verdrag werd gehaald. Frankrijk zet zich tevens al tijden af tegen de plannen van Kroes voor verdere liberalisering van de energiemarkt.

Lees ook
> biografie Neelie Kroes

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook