Neelie Kroes strijdt tegen teveel protectionisme

Neelie Kroes strijdt tegen teveel protectionisme

03-07-2007 Neelie Kroes, Eurocommissaris belast met mededinging, heeft afgelopen zaterdag tijdens een toespraak in Parijs, gewaarschuwd voor teveel protectionisme. Met deze uitspraak richtte zij zich direct tot de Franse president Nicolas Sarkozy. Haar uitspraken wegen echter ook zwaar voor de CEO in het Europese bedrijfsleven.

In een interview met Management Scope vorig jaar maart sprak Kroes zich fel uit tegen het economisch protectionisme. Ze ziet het als de grootste bedreiging van de markt. Interviewer Peter Bakker, CEO TNT, vroeg haar waar nu de werkelijke macht ligt. Is Europa aan de leiding? Of stelt de EU slechts de guidelines op en moeten nationale overheden die verder invullen? Voor het bedrijfsleven is het namelijk moeilijk te doorgronden. Vorige week nog kwam het bericht naar buiten dat de EC, bij monde van Kroes een deal tussen Ryanair en Aer Lingus zou blokkeren. De CEO wil weten waar hij aan toe is.

Lees hier het Interview met Neelie Kroes in Management Scope.

Tijdens de vorig weekend gehouden besprekingen voor een nieuw Europees verdrag, eiste Sarkozy dat een verwijzing naar ‘vrije en ongestoorde concurrentie’ uit de tekst voor een nieuw EU-verdrag werd gehaald. Frankrijk zet zich tevens al tijden af tegen de plannen van Kroes voor verdere liberalisering van de energiemarkt.

Lees ook
> biografie Neelie Kroes

Interview met Neelie Kroes

Neelie Kroes: 'Met <i>diversity of thought</i> is een quotum niet nodig'

Neelie Kroes: 'Met diversity of thought is een quotum niet nodig'

30-09-2020 Het ingroeiquotum van tenminste 33 procent vrouwen in raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is nodig om de topvrouwentrein in beweging te zetten, maar eigenlijk gelooft oud- VVD-minister en voormalig eurocommissaris Neelie Kroes meer in diversity of thought. Hoe graag ziet Kroes, grande dame van het Nederlandse private én publieke bestuur, na de verkiezingen een seksegenoot als premier? ‘Een vrouw als minister-president zou een geweldig rolmodel zijn, maar als ik Mark ervoor moet inleveren, nee…’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook