Protesten kartelaanpak Kroes nemen toe

Datum: 06-10-2009

Protesten kartelaanpak Kroes nemen toe

Het sanctiebeleid tegen kartels van eurocommissaris Neelie Kroes staat onder druk. Het protest tegen de hoge boetes van Kroes neemt toe. Voorzitter José Barroso van de Europese Commissie heeft vrijdag pogingen van Kroes om consumenten meer mogelijkheden te geven kartelschade te claimen gestopt.

De eurocommissaris Neelie Kroes liet onlangs in een gesprek weten dat haar sanctiebeleid tegen kartelssuccesvol is. Bedrijven melden zich steeds vaker om te klikken over kartels en de belangstelling voor de ingevoerde schikkingsregeling neemt toe.


Bedrijven tegen sanctiebeleid
Toch lijken steeds meer bedrijven en mededingingsjuristen niet blij te zijn met het sanctiebeleid. De torenhoge boetes zetten volgens hen alleen maar aan tot procederen. De kans op vermindering van een hoge boete maakt de gang naar de rechter namelijk aantrekkelijk.

Vertraging economisch herstel
Neelie Kroes heeft het idee dat het protest met de recessie te maken heeft. De Internationale Kamer van Koophandel (ICC) vindt dat de Europese Commissie de richtlijnen voor het vaststellen van de boetes moet aanpassen, zodat de boetes realistisch zijn. Kroes zegt echter dat door deze soepele aanpak het economisch herstel nog langer duurt en dat de kartels zich op deze manier nog jarenlang voordoen.

Lees ook:
> Kroes beboet oliebedrijven voor 676 miljoen euro
> Kroes beboet Bayer en Zeon voor 34,2 miljoen
> Biografie Neelie Kroes
> Kroes: Banken met staatssteun meer tijd voor hervorming
> Kroes: hoogste boete ooit voor producenten autoruiten

Bron: Het Financieele Dagblad