Peter Voser opvolger Jeroen van der Veer als CEO Shell

30-10-2008

Peter Voser opvolger Jeroen van der Veer als CEO Shell

Royal Dutch Shell benoemt Peter Voser per 1 juli 2009 tot chief executive officer (CEO). Hiermee volgt Voser, die sinds 2004 CFO van Shell is, Jeroen van der Veer als topman van het Nederlands-Britse concern op. Dat maakt de oliemaatschappij woensdag bekend.

De Zwitser Voser, die zijn carriere bij Shell in 1982 startte is de huidige chief financial officer (CFO) van het oliebedrijf. Hij was voor Shell onder meer actief in Zwitserland, Argentinië, Chili en het Verenigd Koninkrijk. Tussendoor maakte hij een uitstapje naar het Zweeds-Zwitserse technologieconcern Asea Brown Boveri (ABB), waar hij in 2002 financieel directeur werd. In oktober 2004 keerde de Zwitser terug bij Shell.

Oliereserves
Voser kwam op een kritiek moment terug. Luttele maanden daarvoor bleek dat Shell zijn bewezen oliereserves enorm had overdreven. Die waren een kwart lager.

Door het schandaal moest toenmalig financieel-directeur Judt Boynton opstappen. Voser werd binnengehaald om orde op zaken te stellen net zoals hij daarvoor had gedaan bij ABB dat gebukt ging onder hoge schulden.

"Peter heeft de ervaring, kwaliteiten en het persoonlijke leiderschap om Shell verder vooruit te leiden en verder te bouwen op de sterke positie die door Jeroen van der Veer is neergezet," aldus president-commissaris Jorma Ollila in het persbericht.


Lees ook:
> Biografie Jeroen van der Veer
> Shell: 10,9 miljard dollar winst derde kwartaal
> Energiescenario's Shell

Meer over Peter Voser

Shell-CEO Peter Voser in eerste helft 2014 met pensioen

Shell-CEO Peter Voser in eerste helft 2014 met pensioen

Op 2 mei 2013 kondigde Shell-CEO Peter Voser aan in de eerste helft van 2014 met pensioen te zullen gaan.

Peter Voser: geen discussie over splitsing bij Shell

Peter Voser: geen discussie over splitsing bij Shell

Shell topman Peter Voser ziet niets in een scenario waarin Shell net als rivaal BP wordt opgesplitst in twee aparte delen, namelijk Productie en Retail.

Interview met Peter Voser

Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk

Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk

Is er sprake van een energieprobleem? Om energievoorziening nu en in de toekomst veilig te stellen, moeten we de komende jaren meer fossiele brandstoffen produceren en tegelijkertijd werken aan alternatieve energievormen. De vraag is hoe de wereld het energieprobleem te lijf gaat: ieder voor zich of internationaal samenwerken aan duurzame oplossingen voor de toekomst?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook