Peter Voser opvolger Jeroen van der Veer als CEO Shell

Peter Voser opvolger Jeroen van der Veer als CEO Shell

30-10-2008 Royal Dutch Shell benoemt Peter Voser per 1 juli 2009 tot chief executive officer (CEO). Hiermee volgt Voser, die sinds 2004 CFO van Shell is, Jeroen van der Veer als topman van het Nederlands-Britse concern op. Dat maakt de oliemaatschappij woensdag bekend.

De Zwitser Voser, die zijn carriere bij Shell in 1982 startte is de huidige chief financial officer (CFO) van het oliebedrijf. Hij was voor Shell onder meer actief in Zwitserland, Argentinië, Chili en het Verenigd Koninkrijk. Tussendoor maakte hij een uitstapje naar het Zweeds-Zwitserse technologieconcern Asea Brown Boveri (ABB), waar hij in 2002 financieel directeur werd. In oktober 2004 keerde de Zwitser terug bij Shell.

Oliereserves
Voser kwam op een kritiek moment terug. Luttele maanden daarvoor bleek dat Shell zijn bewezen oliereserves enorm had overdreven. Die waren een kwart lager.

Door het schandaal moest toenmalig financieel-directeur Judt Boynton opstappen. Voser werd binnengehaald om orde op zaken te stellen net zoals hij daarvoor had gedaan bij ABB dat gebukt ging onder hoge schulden.

"Peter heeft de ervaring, kwaliteiten en het persoonlijke leiderschap om Shell verder vooruit te leiden en verder te bouwen op de sterke positie die door Jeroen van der Veer is neergezet," aldus president-commissaris Jorma Ollila in het persbericht.


Lees ook:
> Biografie Jeroen van der Veer
> Shell: 10,9 miljard dollar winst derde kwartaal
> Energiescenario's Shell

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook