Vrouwen nemen centralere positie in raden van commissarissen in

Vrouwen nemen centralere positie in raden van commissarissen in

20-12-2017 Voor het vierde jaar op rij stijgt het percentage vrouwen in de Top- 100 Commissarissen (editie 2018). Daarmee komt het aantal vrouwen voor het eerst boven de 30 procent, het wettelijke streefcijfer voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven.

Management Scope rankt in de Top-100 de commissarissen van het grootzakelijke bedrijfsleven. De ranking geschiedt op basis van het aantal commissariaten en de grootte van de bedrijven. Tevens wordt onderscheid gemaakt tussen een positie als commissaris en die van voorzitter van de raad van commissarissen.

> Bekijk de volledige lijst van de Top-100 commissarissen

Niet alleen staan er steeds meer vrouwen in de Top-100, ze bekleden ook steeds belangrijker posities. Dat wil overigens nog niet zeggen dat de genderproblematiek in de boardroom van tafel is. In veel individuele raden van commissarissen (en zeker ook raden van bestuur, buiten beschouwing in deze lijst) wordt het wettelijke streefcijfer niet gehaald.

De Top-100 commissarissen editie 2018 heeft een nieuwe nummer 1: Hans Wijers. De oud-minister en oud-AkzoNobel-topman heeft die positie onder meer te danken aan zijn commissariaat bij ING, waar hij per 1 september aantrad. Hij wordt voorjaar 2018 bovendien president-commissaris van de bank, als opvolger van Jeroen van der Veer (nr. 2), die nog een jaar aanbleef om de nieuwe voorzitter in te werken.

Ook opvallend: van verjonging is in de Top-100 helemaal geen sprake. De jongste commissaris in de lijst is net als vorig jaar Jaap van Wiechen (inmiddels 45). In de top-5 van jongste commissarissen staan geen nieuwe namen.
De gemiddelde leeftijd van de commissarissen in de Top- 100 kruipt opnieuw met een paar maanden omhoog, al blijft die net als vorig jaar nog net op 62 jaar. De oudste commissaris is Jan-Michiel Hessels (75).

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook