Voormalig ABN Amro topman Groenink maakt ‘comeback’

Voormalig ABN Amro topman Groenink maakt ‘comeback’

18-05-2009 Rijkman Groenink zet zichzelf weer op de kaart. Vrijdag tekende de voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro mede voor de koop van de olie- en gasbelangen van Oranje-Nassau. Dit meldt Het Financieele Dagblad maandag.


Het Consortium

Groeninkwerkt samen met investeerder Marcel van Poecke. Van Poecke vormt samen met SHVen het Japanse Sumitomo het consortium dat de belangen van Oranje Nassau voor 630 miljoen euro heeft overgenomen.

Groenink: ‘rotte tijd'
De partijen vierden het sluiten van de transactie in het Amsterdamse restaurant Halvemaan. Daar vertelde Groenink dat hij ‘een rotte tijd' heeft doorgemaakt. Voor Groenink zal de ‘pijn' over de teloorgang van ABN Amro ‘nooit verdwijnen'. "Het is heel moeilijk om mee te leven", aldus Groenink. Eind 2007 werd ABN Amro verkocht, waarna Groenink vertrok als bestuursvoorzitter.

Ontmanteling van ABN Amro
Door de controverse over de ontmanteling van ABN Amrowas Groenink niet in trek bij mogelijke werkgevers. Van Poecke dacht daar anders over en heeft hem met open armen binnen gehaald. "Groenink opereert op een wijze die mij bevalt. Bovendien mag ik hem graag." Groenink en Van Poecke werken sinds de zomer 2008 samen. "Ik doe al mijn investeringen in energie samen met Groenink", aldus Van Poecke.

Atlas Invest
Inmiddels is Groenink mede-investeerder in en commissaris bij Atlas Invest, een investeringsvehikel waarmee Van Poecke investeert in duurzame en conventionele energie. Daarnaast is Groenink sinds september 2008 commissaris bij EWT. Een bedrijf dat windmolens maakt waarvan Van Poecke de meeste aandelen bezit.

Groenink is nauw betrokken bij de koop van de belangen van Oranje-Nassau. Het consortium kocht de belangen van de Franse familie Wendel, omdat zij financieel in de problemen zitten. Van Poecke wil de komende tijd meer olie- en gas belangen kopen met Groenink.

Lees ook:
> De biografie van Rijkman Groenink
> Rijkman Groenink terug naar ABN Amro?
> Groenink stapt in groene energie
> Dossier ABN Amro
> Dossier SHV

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook