Rijkman Groenink: Staat zal verlies lijden op overname ABN Amro en Fortis

15-04-2010

Rijkman Groenink: Staat zal verlies lijden op overname ABN Amro en Fortis

Oud-topman van ABN Amro Rijkman Groenink voorspelt dat ABN Amro en Fortis Nederland niet genoeg winst zullen behalen over 2010 om de kapitaalinjectie van 30 miljard te compenseren.

Eind 2008 heeft de Nederlandse Staat ABN Amro en Fortis Bank Nederland overgenomen. Vervolgens heeft de overheid de banken meerdere keren van kapitaalinjecties voorzien. In totaal moet dat ruim 30 miljard euro aan belastinggeld hebben gekost. Rijkman Groenink lijkt het onwaarschijnlijk 'dat ABN zo veel gaat verdienen dat je met een normale multiplier de 30 miljard euro haalt. Zeker omdat de concurrentie in Nederland is toegenomen.'

Oprotpremie
Rijkman Groenink was woensdag 14 april te gast bij ‘Room for Discussion', een discussieplatform waar studenten van de Universiteit van Amsterdam zakenlieden interviewen. Hij deed daar wat omstreden uitspraken. Zo gaf hij te kennen dat hij tevreden was geweest met een oprotpremie 5 miljoen euro. De heer Groenink ontving eind 2007, na zijn aftreding bij ABN Amro, een bedrag van 26 miljoen euro. Op de vraag hoe het voelde om ineens zoveel geld op je rekening te hebben antwoordde hij: ‘Ik kan het iedereen aanbevelen.'

Lees ook:
> Biografie Rijkman Groenink
> ING, ABN Amro en Fortis minder transparant
> Nieuwe raad van commissarissen ABN Amro benoemd
> ABN Amro en Fortis fuseren tot een holding
> Gerrit Zalm mag bestuursvoorzitter van ABN Amro blijven

> ABN Amro Investor Relations

Meer over Rijkman Groenink

Rijkman Groenink wordt voorzitter RvC van ANP

Rijkman Groenink wordt voorzitter RvC van ANP

Rijkman Groenink wordt voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Dat heeft Vereniging Veronica, eigenaar van ANP, bekend gemaakt.

 

Rijkman Groenink non executive director bij Elephant Talk Communications Inc.

Rijkman Groenink non executive director bij Elephant Talk Communications Inc.

Rijkman Groenink, voormalig topman van ABN Amro, is per 1 april van dit jaar begonnen als lid van de Board of directors van Elephant Talk Communications (ETAK).

Interview met Rijkman Groenink

Dag waardigheid, dag bedrijf

Dag waardigheid, dag bedrijf

Door Anthony Colijn en Jan Wever: Dat de beurskoers belangrijker is dan het bedrijfsbelang vindt u niet meer dan logisch omdat u eerdaags uw opties wilt verzilveren? Geen zorgen. U bent absoluut niet de enige die bezig is een onderneming te gronde te richten. Voor hulp is het echter rijkelijk laat.
CEO’s stappen voortijdig op

CEO’s stappen voortijdig op

CEO's hebben een pechjaar achter de rug. Van de vertrekkende topmannen stapte liefst driekwart voortijdig op, een duidelijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Hun medebestuurders bleven wat meer in de luwte.

Commissariaat is weer spannend

Commissariaat is weer spannend

De rust was van korte duur. Na een kalm, want economisch florerend 2006, worden commissarissen in 2007 weer in groten getale voortijdig op de keien gezet. Jong moet daarbij wijken voor oud.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook