Ronald Lotgerink

Ronald Lotgerink

CEO bij VION N.V.


Personalia

Naam: Ronald Lotgerink

Nationaliteit: Nederlandse

Is dit uw profiel en heeft u vragen, opmerkingen of wijzigingen? Neem dan contact met ons op. Contact

Huidige functies Ronald Lotgerink

Loopbaan Ronald Lotgerink

  • 2006 - 2018 CEO (Chief Executive Officer), Zwanenberg
  • 2014 - 2018 Commissaris, VION N.V.
  • 1989 - 2006 CFO (Chief financial officer), Zwanenberg Food Group B.V.
  • 1988 - 1989 consultant, KPMG

Opleiding Ronald Lotgerink

  • Accountancy, NIVRA
  • HEAO BE, Hogeschool Enschede, Enschede
Is dit uw profiel en heeft u vragen, opmerkingen of wijzigingen? Neem dan contact met ons op.

Trivia

Ronald Lotgerink houdt van koken. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Nederland telt maar weinig familiebedrijven met een buitenstaander in de ‘cockpit'. Ronald Lotgerink is één van die zeldzame CEO's. In het maartnummer van Management Scope zegt hij hierover: "Na mijn opleiding werkte ik als accountant en consultant bij KPMG en Kleinveld Bosboom Hegener. Een van de vennoten wist dat ik graag het bedrijfsleven in wilde; als consultant sta je toch langs de zijlijn. Op een dag kreeg ik een tip: bij Zwanenberg zochten ze een jonge CFO die ondanks zijn leeftijd het vak goed beheerst. Aldo was toen begin dertig, wat als voordeel had dat ik niet werd overschaduwd door een oude rot in het vak. Ik werd toen wel van alle kanten gewaarschuwd voor de familie Van der Laan. ‘Ronald doe het niet, die Van der Laans zijn eigenwijze mensen!' Ik besloot het te proberen. Het klikte. Wat ook hielp is dat ik uit een slagersfamilie kom. Ik heb iets met vlees en vind dingen creëren gewoon leuk."

In het begin fungeerde Lotgerink als bliksemafleider voor de familie. De oude Aart, Aldo en zijn zus werkten samen in een groot kantoor voorin de fabriek. Lotgerink: "Ikzelf zat in een klein kamertje verderop in het gebouw. Aldo en zijn vader leidden het bedrijf ieder op hun eigen manier. Dat leverde spanningen op waarbij ik als intermediair moest optreden. Was Aart het weer eens niet eens met zijn zoon, dan kwam hij zijn beklag doen bij mij en vice versa. Die clashes gingen altijd met veel emoties gepaard." Lachend: "Vooral in het begin heb ik wel eens gedacht: waar ben ik aan begonnen! Als je met dat soort situaties leert omgaan, word je vanzelf de vertrouwensman."

Twee jaar geleden droeg Aldo van der Laan zijn functie over aan zijn sidekick Ronald Lotgerink. Een opmerkelijke move voor een 52-jarige. Lotgerink ziet dat anders. "Als je vijftig wordt, ga je keuzes maken. Managen is nou eenmaal geen hobby van Aldo. Toch is hij nog steeds nauw bij het bedrijf betrokken; als voorzitter van de raad van commissarissen zit hij drie dagen op kantoor. Verder doet hij veel voor FC Twente. Aldo heeft dezelfde computerschermen op zijn kamer als ik, met het verschil dat niet hij maar ik nu de hoogste man ben. We overleggen nog steeds over belangrijke beslissingen. Aldo heeft een andere kijk op de wereld dan ik. Daarom vullen we elkaar goed aan. We vertrouwen elkaar ook volkomen. Daar is dit bedrijf ook op gebouwd."

facebook