Wilbur Ross

Chairman bij WL Ross & Co

Wilbur Ross

Persoonlijk

Naam: Wilbur Ross

Geboortejaar: 1937

Nationaliteit: Amerikaanse

Huidige functies Wilbur Ross

2000 - heden Chairman, WL Ross & Co
- heden Chairman, International Textile Group
- heden Chairman, Invesco Private Capital
- heden Chairman, Nippon Investment Partners
- heden Chairman, Ohizumi Manufacturing Company, Japan
- heden Chairman, Smithsonian Institution National Board
- heden Lid Raad van Advies, Yale School of Management

Loopbaan Wilbur Ross

2005 - Lid Raad van Bestuur, ArcelorMittal
2000 - Chairman, WL Ross & Co
1974 - 2000 Executive Managing Director , Rothschild

Opleiding Wilbur Ross

MBA, Harvard University
Bachelor of Arts (BA), Yale University

Overige vermeldingen


Investeerder Wilbur Ross was sinds de oprichting van de Amerikaanse International Steel Group (ISG), voorzitter van de Raad van Bestuur. Op 60-jarige leeftijd, toen Ross al gepensioneerd was, begon hij bij ISG. Daar bracht hij bekende namen uit de Amerikaanse staalindustrie, waaronder Bethlehem, LTV en delen van US Steel bijeen in zijn eigen concern ISG.
In 2004 nam de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal ISG over voor zo’n 3,5 miljard euro en werd het bedrijf omgedoopt tot Mittal Steel. De transactie maakte Wilbur Ross in een klap miljardair. Daarna werd de Amerikaan direct opgenomen in als nieuw lid van de Raad van Bestuur van Mittal Steel.

Op het moment dat de familie Mittal ISG overnam, hadden zij meer dan 88% van de aandelen in handen. De rest van de aandelen kwamen toen in handen van Wilbur Ross. Van de combinatie Wilbur Ross en Lakshmi Mittal keek niemand destijds op. Beide investeerders focusten zich op het omtoveren van oude staalfabrieken in winstgevende bedrijven.

De van oudsher bankier Ross deed dit met name in het oosten van de Verenigde Staten, terwijl Mittal zich richtte op afgeschreven fabrieken in Azië en Midden- en Oost-Europa.

Momenteel is Wilbur Ross chairman en Chief Executive Officer WL Ross & Co. LLC, een zakenbank gespecialiseerd in buyouts, herstructurering, en industriële consolidatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York. Voor WL Ross & Co. LLC was Wilbur Ross ruim 24 jaar werkzaam bij Rothschild, waarvan laatstelijk als Executive Managing Director.

Toen Bill Clinton president van de VS was nam Ross zitting in het bestuur van de U.S.-Russia Investment Fund.

Trivia


Wilbur Ross is geboren in Weehawken, New Jersey. Zijn vader was werkzaam als advocaat en zijn moeder werkte als schooljuffrouw. Wilbur Ross is getrouwd met Hilary Geary Ross. Zij is zijn derde vrouw. Eerder scheidde hij in 1995 van Judith (Nodine) Ross en in 2000 van Betsy McCaughey Ross (de voormalig gouveneur van New York).

 

 

Meer over de functies
Chairman | Lid Raad van Advies |