Wouter Bos geeft 15 procent rendement op investering ING

Wouter Bos geeft 15 procent rendement op investering ING

27-10-2009 Minister Wouter Bos is tevreden over de vijf miljard euro staatschuld die ING vervroegd met boeterente terugbetaalt. "Ik geef de belastingbetaler 15 procent rendement op zijn investering in ING. Dat is meer dan welke spaarrekening dan ook."

Maandag maakte ING bekend 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven om de helft van de staatssteun af te lossen. Wouter Bos gunt ING korting op de boete voor eerder terugbetalen, omdat hij anders minder zeker is of de 10 miljard euro staatssteun met winst kan worden terugverdiend door de belastingbetaler."Ik vind het wat waard om mijn geld snel terug te krijgen. Hoe minder onzekerheid ik heb óf het geld terugkomt en met hoeveel rendement, hoe beter", aldus Bos.

Renteverplichtingen ING

Minister Wouter Bos houdt er rekening mee dat ING waarschijnlijk niet aan zijn jaarlijkse renteverplichtingen zal voldoen. "Als ze hun aandeelhouders geen dividend betalen, hoeven ze ons ook geen couponrente te betalen. Dan zou ik nog langer van een jaarlijkse inkomstenbron verstoken blijven", aldus minister Bos.

Staatssteun ING
ING was de eerste bank in Nederland die staatssteun kreeg. "We opereerden in oktober vorig jaar nog in een vrij onontgonnen terrein. De Europese Commissie ook. Achteraf bleek dat we met onze voorwaarden aan de relatief strenge kant zaten. In een level playing field moet je die voorwaarden ook aan ING geven", zegt Wouter Bos.

Bank-verzekeringsmodel
Door de kredietcrisis is minister Bos nu voor kleinere, gespecialiseerde banken. Hij vindt het een goede beslissing van Biografie Wouter Bos

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook