Hilde Garssen: Veranderkundig inzicht en visie op beloning

Hilde Garssen: Veranderkundig inzicht en visie op beloning
Chief people officer van KPN Hilde Garssen (1973) combineert haar bestuursfunctie met een commissariaat, dat ze sinds 2021 bij TBI Holdings bekleedt. Deze combinatie maakt haar de hoogste nieuwe Nederlandse vrouw in de Management Scope Top-100 Corporate Vrouwen.

Transformeren mag schuren en pijn doen, ‘anders verander je niet echt’, zei Hilde Garssen in haar rol van chief people officer van KPN vorig jaar tegen magazine CHRO over de noodzaak van wendbaarder en meer diverse leiderschapsteams. Verandering en vernieuwing vormen een rode draad in de HR-discipline, waarin Garssen haar hele werkzame bestaan doorbracht. Zelf blijkt ze overigens redelijk honkvast tijdens haar loopbaan. In bijna 24 jaar is ze pas toe aan haar tweede werkgever. 

> De volledige lijst nog niet gezien? Bekijk hier de Top-100 Corporate Vrouwen 2022.

Zijpad
Na haar studie human resource management aan Hogeschool Utrecht, begon Garssen (Hoogeveen, 1973) haar carrière als managementtrainee bij ABN AMRO. Ze zou er twee decennia blijven, werd uiteindelijk chief HR-officer en was er laatstelijk managing director business services, waarmee ze tijdelijk een zijpad insloeg. Eind 2018 keerde ze terug naar de rol van chro: niet bij de bank, maar bij  KPN. Als chief people officer heeft ze sinds 2019 zitting in de raad van bestuur van het telecombedrijf.

Beloningskeuzes uitleggen
Digitalisering, diversiteit & inclusie en duurzaamheid: de 3 d’s komen allemaal voorbij in de HR-rol, net als natuurlijk die krappe arbeidsmarkt. Geen wonder dat de chro tegenwoordig in trek is als commissaris. Ook de beloningsexpertise is handig. ‘We moeten wendbaarder zijn dan voorheen, ons sneller aanpassen dan we gewend waren en we zullen onze keuzes zichtbaarder moeten maken’, zei Garssen in haar rol van KPN-cpo eerder in Management Scope over beloningsbeleid. ‘Zowel intern als naar de buitenwereld toe moeten we uitleggen wat onze waarden zijn en waarop wij belonen.’

Vijf generaties
Dat inzicht zal ook goed van pas komen in haar commissariaat bij bouwbedrijf TBI Holdings, waar ze vorig jaar werd benoemd. Ze is er voorzitter van de benoemings- en remuneratiecommissie. Garssen is met afstand de jongste toezichthouder in de raad, die verder bestaat uit twee zeventigers, twee zestigers en een eindvijftiger. De vijf generaties op de werkvloer waarmee Garssen zich als cpo van KPN bezighoudt, zien we in deze raad van commissarissen (tja, in welke wel?) dus nog niet terug. Ze was na haar aantreden in september 2021 ook de enige vrouw in de rvc, maar kreeg onlangs gezelschap van Karin Laglas (nr. 92). Garssen is ook lid van de raad van toezicht van KWF Kankerbestrijding en lid van het dagelijks bestuur van werkgeversvereniging VNO-NCW. Dit jaar kwam ze bovendien binnen op nr. 30 van de Management Scope Next50, de lijst van aankomende topcommissarissen in het Nederlandse toezicht.  

facebook