Ahold zonder Moberg

Ahold zonder Moberg
Per 1 juli verlaat Anders Moberg Ahold. Vier jaar is de Zweed de baas geweest van een kapotte droom die niet kan worden gerepareerd. Hopelijk besluit de Raad van Commissarissen te doen wat verstandig en onvermijdelijk is: opsplitsen.
Volgens Het Financiële Dagblad is Moberg uiteindelijk gestruikeld over zijn wens om hier in Nederland de HEMA over te nemen. Het is een wereld die de voormalige Ikea-baas misschien beter begrijpt dan die van de retail. Voor de meeste retailers is non-food een spannende fantasie, omdat er nou eenmaal hogere marges worden gemaakt. Ahold heeft zijn lessen al geleerd. Ruim dertig jaar geleden werd veel geld verloren met de Miro's. Het werd een mislukking, niet in de laatste plaats omdat het een compleet andere business is.
Toen enige tijd terug de HEMA-Ahold-flirt in het nieuws kwam, werd al van veel kanten gewaarschuwd. Maxeda gaat natuurlijk een hoofdprijs voor het op dit moment florerende HEMA gaan vragen. Hoe zou Ahold dat terug moeten verdienen? Bovendien: Als het bedrijf iets met non-food wil, dan heeft Albert Heijn toch al ruim 700 geweldige locatie's? Het is zeer begrijpelijk dat grote aandeelhouders en ook de Raad van Commissarissen weinig zien in zo'n risicovolle vlucht naar voren. Moberg heeft verder geen ideeën meer en daarom concludeert de RvC dat het tijd wordt voor een verandering van leiderschap. Een leiderschap dat constateert dat na de verkoop van US Foodservice het retailbedrijf het beste in twee stukken kan worden geknipt. Zo krijgen de trotse Amerikaanse en Europese dochters de ruimte om los van elkaar aan een nieuwe toekomst te werken. Binnen Ahold houden deze twee elkaar gevangen: ze hebben elkaar in ieder geval niets te bieden. Moberg zal de geschiedenis in gaan als de man van tien miljoen. Vlak nadat dit bekend werd volgde in de zomer van 2003 een hard confrontatie met een verontwaardigde Nederlandse samenleving, die eiste dat Moberg in ieder geval zijn gegarandeerde bonus terug zou geven. Het dreigement van een kopersstaking zorgde ervoor dat Moberg daaraan tegemoet kwam. Hij gaf dochter Albert Heijn toen ook de ruimte om de prijzen te verlagen. AppieHappie was druk bezig zich uit de markt te prijzen en marktaandeel te verliezen. De moeder van Ahold ligt er gelukkig weer blakend van gezondheid bij.
facebook