Innovatief gedrag verdient heldenstatus

Innovatief gedrag verdient heldenstatus

Auteur: Gastauteurs | 23-09-2008

Door gastauteur Betti Rockwell: Werken aan innovatie binnen de onderneming is onaantrekkelijk. Medewerkers maken liever een carrièremove in een andere richting, waar de kans op erkenning en waardering groter is.


Verwachtingen innovatie vaak te hoog gespannen
Doordat de resultaten van innovatie-inspanningen vaak tegenvallen en de aanlooptijd traag verloopt, snijden bedrijven in het budget of stoppen soms volledig met innovatie. Te hoog gespannen verwachtingen zorgen ervoor dat laatdunkend wordt gesproken over de prestaties van de innovatiemanager en zijn/haar team. Zonder die gedragenheid van zienswijze dreigt innovatie ‘gewoon' een van de vele ‘projecten' te worden.

Voorkom demotivatie
Dit heeft verstrekkende consequenties voor innovatie. We zien betrokken medewerkers gedemotiveerd raken en ondernemerschap in organisaties afnemen. Vaak zijn de verwachtingen te hoog gespannen. De gevolgen van voortijdige beëindiging van innovatietrajecten zijn ingrijpend voor de innovatiemanagers en hun teams. Zij krijgen maar al te vaak niet de ondersteuning en erkenning die zij verdienen.


Doorbreek negatieve innovatiespiraal
Directie en management moeten in actie komen om deze negatieve innovatiespiraal te doorbreken. Dit kan alleen succesvol zijn wanneer innovatie in de top op waarde wordt geschat. De bedrijfsleiding moet een goed en gedeeld begrip hebben van de aard van innovatie.

Doelstellingen behalen
Wie innovatie en ondernemerschap in zijn organisatie wil stimuleren, doet er goed aan te onderzoeken wat ervoor gaat zorgen dat de doelstellingen behaald zullen worden. Hierbij zijn de volgende punten van belang:
1. Zijn de doelstellingen realistisch?
2. Hoe gaan we de innovatieteams ondersteunen?
3. Wie is sponsor vanuit de directie?
4. Wat gaat voor problemen zorgen?
5. Hoe geven we erkenning en aanmoediging aan mensen die hun nek durven uitsteken?
6. Hoe zorgen we dat anderen in de organisatie gaan bijdragen aan de lange termijn belangen van de organisatie?

Erkenning medewerkers
Door jezelf als directie deze vragen te stellen is de kans op falen door slechte voorbereiding tot een minimum gebracht. Daarnaast is het van cruciaal belang de erkenning voor de medewerkers die zich op deze wijze voor de toekomst van het bedrijf inzetten uit te spreken en aan te moedigen. Eerst denken en dan doen: dat is al een mooi begin!

Lees ook:
> Innovatie, loyaliteit en topmanagement
> Communiceer minder
> Dossier innovatie

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/cosec-event07v.jpg

Verslag Top-100 Company Secretary Debat&Diner 2019

Over hun sterk evoluerende vak wisselden 18 company secretaries begin juli van gedachten tijdens de tweede editie van het Management Scope Top-100 Company Secretary Debat & Diner, een initiatief van Diligent, ontwikkelaar van boardcommunicatiesoftware, en Management Scope. ‘Company secretaries opereren tegenwoordig ook op strategisch niveau.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Pijler_250x250.jpg

Waarom groei en positieve impact elkaar niet bijten

Accenture Strategy nam bedrijven uit de pijler financiële gezondheid van de Management Scope Corporate Impact Index onder de loep. Lijstaanvoerders zijn online betaalplatform Adyen en chipmachinefabrikant ASML. Vooral dat laatste concern – de winnaar van de overall ranking – laat zien dat groei en positieve impact elkaar niet uitsluiten.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzaming-directiekamer07k.jpg

Verduurzaming komt nu de directiekamer binnen

Het in juni gepresenteerde Klimaatakkoord kent een groot aantal maatregelen die moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, oplopend naar 95 procent in 2050. ING-econoom Gerben Hieminga laat zijn licht schijnen over de implicaties voor het bedrijfsleven.

lees artikel
facebook