Criticaster nieuwe CPB-directeur?

Criticaster nieuwe CPB-directeur?
Coen Teulings wordt de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau, schrijft de Volkskrant. Dat zou een verassende keuze zijn van het Kabinet, want de econoom geldt niet bepaald als een warm pleitbezorger van het Planbureau.
Inhoudelijk zou de benoeming prima te verdedigen zijn. Teulings prestaties als econoom en beleidsanalyticus zijn indrukwekkend. Maar tegelijkertijd heeft de hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam zich in het verleden weinig vleiend over het CPB uitgelaten.
Zo toonde hij zich in een interview in het zakenblad FEM in 1999 een uitgesproken tegenstander van de grote CPB-modellen. 'De vraag is of je de ramingen met behulp van grote macro-economische modellen moet maken, zoals het CPB doet', zei Teulings. 'Dan creëer je namelijk een schijnwerkelijkheid.' De modellenbouwers van het Planbureau kunnen hun borst natmaken. Minstens zo opvallend is het feit dat Teulings een PvdA-er is. Hij schreef zelfs mee aan het nieuwe beginselprogramma van die partij. Voor de derde maal op rij grijpt het CDA naast een belangrijke benoeming. Na een VVD-er (Neelie Kroes) als eurocommissaris en een d66-er (Alexander Rinnooy Kan) als nieuwe SER-voorzitter, was het nu toch echt de beurt aan de grootste regeringspartij om iemand naar voren te schuiven. Maar de twee geschikte CDA-kandidaten (Lans Bovenberg en Kees Koedijk) hadden er blijkbaar geen trek in.
facebook