Frans van Houten zet mes in overheadkosten Philips

Datum: 19-07-2011

Frans van Houten zet mes in overheadkosten Philips

Philips CEO Frans van Houten grijpt het nettoverlies van 1,3 miljard euro aan om de geplande cultuuromslag bij het elektronicaconcern versneld door te voeren.

Tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van Philips meldde Frans van Houten gister dat hij een half miljard op overheadkosten gaat besparen.

Banen Philips
Dit wil de nieuwe topman van Philips bereiken door volgend jaar al flink te snijden in staffuncties bij IT, H&R en financiën. Operationele banen wil Van Houten ontzien.

Kantoren Philips
Ook op het gebied van huisvesting wil Van Houten bij Philips kosten besparen. ‘We hebben honderden en honderden kantoorgebouwen. Het is ons duidelijk dat we nogal ruim in ons jasje zitten. Laten we hopen dat een deel gesloten wordt’, aldus Van Houten.

Frans van Houten
Volgens de topman is Philips te log geworden. "Daarop worden we nu afgerekend door de markt", zo zei van Houten in een conference call met analisten. "Als we niet oppassen gaan concurrenten er met de koek vandoor".

Philips Lighting
Dit gebeurde onder meer bij de divisie Lighting, die led-lampen maakt. Daar halveerde de winst doordat  onder meer de aanvoerlijn niet op orde was en de prijzen van fosfor te laat zijn doorberekend, aldus Philips.

Kostenreductieplan
De saneringsplannen hingen al enige tijd in de lucht, na de winstwaarschuwing die Philips eind juni dit jaar publiceerde.

Doelstellingen
Hoeveel banen worden wegbezuinigd kon Van Houten gister nog niet zeggen. Samen met CFO Ron Wirahadiraksa zal de Philips CEO de komende drie maanden werken aan een concreet plan.

Lees ook:
> Profiel Frans van Houten, CEO Philips
> Frans van Houten volgt Kleisterlee op als nieuwe topman Philips
> Philips CEO Van Houten mikt op omzetgroei tot 6% in 2013
> Ron Wirahadiraksa nieuwe CFO Philips

Frans van Houten