Nieuwe leden voor het bestuur van de UvA en HvA

Nieuwe leden voor het bestuur van de UvA en HvA

19-04-2016 De UvA en de HvA hebben bekendgemaakt dat Geert ten Dam (foto) en Karen Maex zullen worden benoemd tot nieuwe leden van het College van Bestuur.

Benoemingen
Geert ten Dam zal met ingang van 1 juni 2016 worden benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Karen Maex wordt per diezelfde datum benoemd tot rector magnificus van de UvA en vice-voorzitter van het College van Bestuur.

College van Bestuur
Huib de Jong, momenteel rector van de HvA, zal lid blijven van het College van Bestuur. Daarnaast zijn er twee vacatures voor leden van het College van Bestuur met de portefeuille financiën voor respectievelijk de HvA en de UvA. Hans Amman, momenteel vice-voorzitter van het College van Bestuur, zal de portefeuille financiën voor de UvA ad interim vervullen tot 1 januari 2017.

Geert ten Dam
Geert ten Dam is sinds 1999 hoogleraar Onderwijskunde aan de UvA en sinds 2016 kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Ten Dam heeft bij de Universiteit van Amsterdam diverse functies bekleed. Zo was zij voorzitter van de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleidingen en rector van de Universitaire Lerarenopleidingen.

Karen Maex
Karen Maex is hoogleraar Nanomaterialen en nano-elektronica aan de UvA en de Vrije Universiteit (VU). Maex werd op 1 januari 2014 aangesteld als decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) aan de UvA en van de Faculteit der Exacte Wetenschappen en de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de VU.

Vertrek Gunning-Schepers
De functie van voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de HvA is vrijgekomen door het vertrek van Louise Gunning-Schepers in april 2015. Het College van Bestuur lag destijds wekenlang onder vuur, met eerst de bezetting van het Bungehuis, en daarna het Maagdenhuis tot gevolg. Dymph van den Boom, rector magnifiucus van de UvA, vervult de positie van voorzitter van het College van Bestuur sinds het vertrek van Gunning-Schepers ad interim.

Brandbrief
Op 8 april hebben de Centrale Ondernemingsraad, Centrale Studentenraad en decanen de faculteiten van de UvA (behalve Karen Maex, de decaan van FNWI) een brandbrief gestuurd naar de Raden van Toezicht van de UvA en de HvA. Deze coalitie stelt de bestuurlijke unie van de UvA en de HvA ter discussie en  waarschuwt dat het College van Bestuur te klein is om alle problemen het hoofd te bieden.

Lees ook
> Nieuwsbericht over het aftreden van Louise Gunning-Schepers
> Nieuwsbericht over de studentenprotesten in maart 2015

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook