Gert-Jan Kramer opgestapt als commissaris bij Fugro

Datum: 03-11-2014

Gert-Jan Kramer opgestapt als commissaris bij Fugro

Gert-Jan Kramer is opgestapt als commissaris bij bodemonderzoeker Fugro op 31 oktober 2014. Vorig jaar februari vertrok Frans Cremers uit de RvC bij Fugro, mede vanwege de handelswijze van Kramer.

Volgens het persbericht van Fugro is het de persoonlijke beslissing van Gert-Jan Kramer om te vertrekken uit de raad van commissarissen van Fugro. Kramer was CEO bij het bedrijf van 1983 tot 2005. 


Reden van vertrek
Volgens Kramer is de discussie over de combinatie van zijn aandeelhouderschap en lidmaatschap van de RvC niet in het belang van hemzelf of van Fugro. Dat geeft hij aan als reden voor zijn vertrek.


Aandelen
Kramer kreeg zware kritiek omdat hij afgelopen zomer voor 25 miljoen euro aandelen verkocht in Fugro. In de afgelopen dagen kelderde de koers en maakte het bedrijf bekend het dividend over te slaan. Kramer heeft zich voor zover bekend aan de regels gehouden. Beleggers verwijten hem desondanks dat hij heeft gehandeld met kennis die zij niet hadden.


 

Vertrek Cremers
Vorig jaar februari vertrok Frans Cremers uit de RvC bij Fugro, mede vanwege de handelswijze van Kramer, zo bleek later. De reden van Cremers was in februari volgens het persbericht: 'De snelheid waarmee veranderingen binnen de financiële organisatie van Fugro worden uitgevoerd. Ook worden besluiten van de raad van commissarissen dienaangaande niet adequaat doorgevoerd.'


Innige band
Ter verduidelijking van de zin 'Ook worden besluiten van de raad van commissarissen dienaangaande niet adequaat doorgevoerd', gaf Cremers later in het blad De Commissaris een nadere toelichting. Hij geeft aan dat 'de innige band tussen commissaris en oud-CEO Kramer en de voorzitter van de RvC indruisde tegen een zinnelijke toepassing van elementaire corporate governance-regels'. Cremers vond dat onacceptabel en vertrok.  


 


 

Gert-Jan Kramer

  • Bestuur voorzitter Amsterdam Sinfonietta
  • Commissaris (vice-voorzitter) Damen Shipyards Group
  • Commissaris N.V. Bronwaterleiding Doorn

De energietransitie in Amsterdam

Dit zijn onze uitdagingen én oplossingen! Kijk voor het programma en sprekers op: www.wemakethe.city 
Bestel hier gratis toegangskaarten
Donderdag 21 juni, World Trade Center, Amsterdam

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.