Gert-Jan Kramer opgestapt als commissaris bij Fugro

03-11-2014

Gert-Jan Kramer opgestapt als commissaris bij Fugro

Gert-Jan Kramer is opgestapt als commissaris bij bodemonderzoeker Fugro op 31 oktober 2014. Vorig jaar februari vertrok Frans Cremers uit de RvC bij Fugro, mede vanwege de handelswijze van Kramer.

Volgens het persbericht van Fugro is het de persoonlijke beslissing van Gert-Jan Kramer om te vertrekken uit de raad van commissarissen van Fugro. Kramer was CEO bij het bedrijf van 1983 tot 2005. 

Reden van vertrek
Volgens Kramer is de discussie over de combinatie van zijn aandeelhouderschap en lidmaatschap van de RvC niet in het belang van hemzelf of van Fugro. Dat geeft hij aan als reden voor zijn vertrek.

Aandelen
Kramer kreeg zware kritiek omdat hij afgelopen zomer voor 25 miljoen euro aandelen verkocht in Fugro. In de afgelopen dagen kelderde de koers en maakte het bedrijf bekend het dividend over te slaan. Kramer heeft zich voor zover bekend aan de regels gehouden. Beleggers verwijten hem desondanks dat hij heeft gehandeld met kennis die zij niet hadden.

 

Vertrek Cremers
Vorig jaar februari vertrok Frans Cremers uit de RvC bij Fugro, mede vanwege de handelswijze van Kramer, zo bleek later. De reden van Cremers was in februari volgens het persbericht: 'De snelheid waarmee veranderingen binnen de financiële organisatie van Fugro worden uitgevoerd. Ook worden besluiten van de raad van commissarissen dienaangaande niet adequaat doorgevoerd.'

Innige band
Ter verduidelijking van de zin 'Ook worden besluiten van de raad van commissarissen dienaangaande niet adequaat doorgevoerd', gaf Cremers later in het blad De Commissaris een nadere toelichting. Hij geeft aan dat 'de innige band tussen commissaris en oud-CEO Kramer en de voorzitter van de RvC indruisde tegen een zinnelijke toepassing van elementaire corporate governance-regels'. Cremers vond dat onacceptabel en vertrok.  

 

 

Meer over Gert-Jan Kramer

President-commissaris Gert-Jan Kramer stapt op bij ASMI

President-commissaris Gert-Jan Kramer stapt op bij ASMI

President-commissaris Gert-Jan Kramer van ASM International stapt op vanwege onenigheid met de grootaandeelhouder en oprichter Arthur del Prado.

ASMI wil Gert-Jan Kramer als president-commissaris

ASMI wil Gert-Jan Kramer als president-commissaris

Gert-Jan Kramer, voormalig CEO van Fugro, is benaderd om president-commissaris te worden bij ASMI.

Interview met Gert-Jan Kramer

Noodlijdend Fugro wordt wereldmarktleider

Noodlijdend Fugro wordt wereldmarktleider

Na 23 jaar neemt Gert-Jan Kramer afscheid van Fugro. Hij transformeerde de noodlijdende lokale bodemonderzoeker in een multinational met een jaaromzet van ruim één miljard euro. “Als Fugro niet enorm was gegroeid, was ik niet zo lang gebleven.”
Roderik volgt broer Frans van Seumeren op als CEO Mammoet

Roderik volgt broer Frans van Seumeren op als CEO Mammoet

Frans van Seumeren sloeg met transportbedrijf Van Seumeren een internationale koers in. 35 jaar later vertrekt hij als CEO van multinational Mammoet. Opvolger Roderik: “Als Frans commissaris wordt, schopt hij tegen mijn schenen. Dat gaat fout.”

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook