Top bedrijfsleven roept op tot daadkracht Europese leiders

Top bedrijfsleven roept op tot daadkracht Europese leiders

02-12-2011 CEO´s Frans van Houten (Philips), Hans Wijers (Akzo Nobel), Paul Polman (Unilever), Feike Sijbesma (DSM) en Dick Benschop (Shell) roepen Europese leiders op tot het nemen van daadkrachtige crisismaatregelen.

In een open brief die vandaag is verschenen in het FD schrijven de topbestuurders dat de schuldencrisis de euro en de Europese integratie op scherp zet.

Daadkracht
‘Er staat veel op het spel. Daarom is het van belang dat er op korte termijn een daadkrachtige aanpak van de huidige eurocrisis wordt gevonden’.

Europese leiders
Over een week komen Europese regeringsleiders in Brussel bijeen om te praten over de toekomst van de euro.

Euro
Volgens de verontruste topondernemers zijn de euro en de interne Europese markt – goed voor driekwart van de Nederlandse export – beide essentieel om de concurrentiepositie, en dus het groeivermogen van Nederland veilig te stellen.

Topbestuurders Nederland
Het is belangrijk om ‘juist nu moed te tonen’ en op korte termijn beslissende maatregelen te nemen om de crisis te beteugelen, aldus CEO´s Van Houten, Wijers, Polman, Sijbesma en Benschop.

Geen protectionisme
Welke maatregelen dit precies zijn wordt in het midden gelaten. Wel is duidelijk dat de Europese leiders niet moeten kiezen voor protectionisme en nationalisme, zo schrijven de bestuursvoorzitters.

Unieke coalitie
Het FD merkt op dat het de eerst keer is sinds 36 jaar, ten tijde van het kabinet-Den Uyl, dat de leiders van de grootste Nederlandse industriële ondernemingen een dergelijke oproep aan de politiek doen.

Lees ook:
> Mario Draghi belooft steun om eurocrisis te bedwingen
> Havendirecteur Hans Smits pleit voor vertrouwensherstel financiële markten
> Klaas Knot: EU stabiliteitspact bleek een lachertje

Meer over Hans Wijers

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

20-12-2018 Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Commissarissen, de ranglijst met daarin de meest invloedrijke commissarissen. Hans Wijers voert net als in 2018 de lijst aan.

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

18-12-2018 Hans Wijers treedt terug bij Heineken. Hij legt zijn functie tijdens de aandeelhoudersvergadering op 25 april neer. Jean-Marc Huët zal hem opvolgen.

Interview met Hans Wijers

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

03-02-2016 Corporates proberen uit alle macht op governancegebied uit de gevarenzone te blijven. Hans Wijers ziet dat met lede ogen aan, want: ‘De tijd en energie die dat kost, gaat die niet ten koste van het inspelen op veranderingen?’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook