Hans Wijers vertrekt als president-commissaris Ajax

19-10-2015

Hans Wijers vertrekt als president-commissaris Ajax

Wijers stapt op als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax. Leo van Wijk is voorgedragen om te worden benoemd als zijn opvolger.

Aftreden president-commissaris
Op 19 oktober 2015 maakte Ajax bekend dat Hans Wijers zijn functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax zal neerleggen. Volgens Wijers is het bij de Raad van Commissarissen al langere tijd bekend dat hij tijd wilde vrijmaken voor andere dingen. 'Ik wilde niet zomaar weg stappen, maar pas als ik het gevoel heb dat het organisatorisch en bestuurlijk gezien verantwoord is. Met de reeds aangekondigde wijzigingen binnen de directie is dat een feit', aldus Wijers.

Opvolger
Leo van Wijk, momenteel vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft zich bereid verklaard om de rol van president-commissaris van Hans Wijers over te nemen. De benoeming van Van Wijk, al sinds 2012 lid van de Raad van Commissarissen, moet definitief worden gemaakt op de Algemene vergadering van Aandeelhouders van 13 november 2015.

Dolf Collee
Wijers is niet het enige lid dat de Raad van Commissarissen verlaat. Op 7 september 2015 werd al bekend gemaakt dat Dolf Collee zal aftreden als commissaris, omdat hij is voorgedragen om te worden benoemd als nieuwe algemeen directeur van Ajax. Collee zal deze functie voor de periode van één jaar uitoefenen, waarna hij eind 2016 zal worden opgevolgd door Edwin van der Sar. Over deze benoeming wordt eveneens tijdens de AvA beslist.

Adviseur
Op 15 oktober 2015 werd al bekend gemaakt dat Tscheu La Ling zijn werkzaamheden voor Ajax heeft neergelegd. De voormalig buitenspeler werd in juni 2015 op aanraden van Johan Cruijff aangesteld als adviseur van de Raad van Commissarissen. La Ling is met enkele aanbevelingen gekomen om de onrust binnen de club te verminderen, maar heeft het rapport daarover naar eigen zeggen nog niet afgerond.

Lees verder
> Nieuwsbericht over de voordracht van Dolf Collee
> Nieuwsbericht over het aftreden van Michael Kinsbergen

 

Meer over Hans Wijers

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Commissarissen, de ranglijst met daarin de meest invloedrijke commissarissen. Hans Wijers voert net als in 2018 de lijst aan.

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers treedt terug bij Heineken. Hij legt zijn functie tijdens de aandeelhoudersvergadering op 25 april neer. Jean-Marc Huët zal hem opvolgen.

Interview met Hans Wijers

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

Corporates proberen uit alle macht op governancegebied uit de gevarenzone te blijven. Hans Wijers ziet dat met lede ogen aan, want: ‘De tijd en energie die dat kost, gaat die niet ten koste van het inspelen op veranderingen?’

Interview met Hans Wijers over corporate governance

Interview met Hans Wijers over corporate governance

Veel verschil tussen het one-tier en two-tier bestuurssysteem ziet Hans Wijers niet. Volgens de Heineken rvc-voorzitter speelt de president-commissaris een glansrol in élke board: ‘Hij is de baas. Wie anders stelt er immers voor of de ceo benoemd of ontslagen wordt?’

Steven Schuit: 'een raad van bestuur is net een roedel wolven.'

Steven Schuit: 'een raad van bestuur is net een roedel wolven.'

Een ‘zware chairman' met een eigen kamer weet beter wat er speelt en kan meer tegenwicht bieden aan de CEO. Dat zegt advocaat, hoogleraar, ex-ceo-fluisteraar en thans commissaris Steven Schuit.

De groenfactor van ICT

De groenfactor van ICT

AkzoNobel maakt serieus werk van duurzaam ondernemen. ICT speelt hierbij een voorname rol. Een gesprek met CIO Gerard Helmink en sustainability director André Veneman over de voordelen van de factor ‘groen'.

Hans Wijers

  • list-arrow Commissaris (voorzitter) ING Groep N.V.
  • list-arrow Commissaris (voorzitter) Het Concertgebouw
  • list-arrow Commissaris Hal Holding
  • list-arrow Member of the Temasek European Advisory Panel Temasek Holdings Private Limited
Profiel Hans Wijers
Top-100 commmissarissen

Top 100 Commissarissen

  • 1. Hans Wijers >
Bekijke de top-100 commmissarissen Bekijk de volledige lijst

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook