Jeroen van der Veer: beloningsbeleid moet worden herzien

Jeroen van der Veer: beloningsbeleid moet worden herzien

10-06-2009 CEO van Royal Dutch Shell, Jeroen van der Veer, roept bedrijven op hun beloningsbeleid te herzien. Dit zei hij dinsdag op een congres in Abu Dhabi, tegen de Financial Times.

Beloning reden voor ophef
Jeroen van der Veer draagt deze maand zijn functie over aan Peter Voser. Hij ontving over de periode 2006-2008 een bonus ter waarde van 1,35 miljoen dollar, terwijl de gestelde doelen daarvoor niet waren behaald. Deze beloning was reden tot ophef voor de aandeelhouders, zij stemden met 59 procent tegen het beloningsbeleid.

Bonus had geen invloed
De CEO van Shell vertelde dat de bonus geen invloed had op zijn werk. Van der Veer: "als ik 50 procent meer had gekregen, was mijn werk niet beter geweest. Maar als ik 50 procent minder had gekregen, had ik het ook niet slechter gedaan."

Slagter sceptisch over Van der Veer
Maarten Slagter, voorzitter van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB), reageert sceptisch op het verhaal van Van der Veer. Hij vindt dat Van der Veer anders praat dan zijn manier van handelen. Van der Veer geeft, ondanks afkeurende stem van de aandeelhouders, zijn beloning niet terug. Slagter begrijpt niet waarom Van der Veer zijn bonus aanneemt, wanneer hij het oneens is met de gang van zaken.

Lees ook:

> Shell kondigt nieuwe managementstructuur aan
> Shell doet mogelijk grote gasvondst in zee bij Noorwegen
> Shell bestuurder Linda Cook treedt af
> "Shell gaat ingrijpend reorganiseren"
> Biografie Jeroen van der Veer

Interview met Jeroen van der Veer

De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen

De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen

17-02-2021 Voor veel grote bedrijven was de beurs altijd de belangrijkste toegang tot kapitaal en internationale expansie. De laatste decennia is er veel veranderd voor beursgenoteerde bedrijven. Dat roept de vraag op in welke gevallen een beursnotering de voorkeur verdient in vergelijking met andere bedrijfsmodellen. Wat vinden gelouterde commissarissen ervan?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook